Porsche oživilo auto ze slavného animáku. 911 Sally Special pomůže i Ukrajině

Porsche 911 Sally Special se svou filmovou předlohou.
Silniční auto vychází z verze 911 Carrera GTS a má výkon 353 kW.
Když se vysune spoiler, nechybí ani tetování, které měla Sally ve filmu.
Interiér má podle designérky odkazovat na osobnost filmové Sally.
Před spolujezdcem je jméno vozu, silueta filmového auta a číslo počtu vyrobených kusů - jedna.
Foto: Porsche
Jan Matoušek Jan Matoušek
15. 8. 2022 13:00
První díl animovaného filmu Auta od studia Pixar měl premiéru už před šestnácti lety. Vedle hlavní postavy, závodního auta Bleska McQueena, si jednu z nejzapamatovatelnějších rolí ukradlo pro sebe modré Porsche 911 Carrera. Ve filmu se jmenovala Sally a představovala přítelkyni trochu nafoukaného hlavního hrdiny. A právě Sally se teď rozhodlo Porsche oživit a přenést z filmového plátna na silnice.

Porsche 911 Sally Special, tak zní jméno modrého kupé, které vzniklo za deset měsíců (od listopadu 2021) v jediném kuse a jehož inspirací byla právě právnička Sally z kultovního animovaného filmu. Tam se však jednalo o 911 Carrera v generaci známé pod označením 996, auto na běžné silnice vychází z aktuálního typu 911 Carrera GTS. To znamená, že vzadu uložený přeplňovaný šestiválec má 353 kW, přičemž sílu na zadní nápravu přenáší v případě unikátního speciálu sedmistupňová manuální převodovka.

"Ta odkazuje na to, že Sally měla ráda řízení," vysvětluje použití ručního řazení šéf oddělení Porsche Exclusive Manufaktur Boris Apenbrink. Že je nakonec Sally Special právě verze GTS, je také dílem řidičské vášně filmové postavy. A není to jediná charakteristika, kterou si silniční 911 Carrera GTS půjčila od té animované. Tým Sonderwunsch z divize Exclusive Manufaktur, zabývající se unikátními modely německé automobilky často podle přání zákazníků, spolu s lidmi od Pixaru použil různě na autě celou řadu malých či větších odkazů na filmovou Sally.

Začít je možné už jen modrou metalízou, která byla namíchaná speciálně pro tento model a jmenuje se Sally Blue. Na karoserii byla nanášena ručně. Unikátní jsou i kola - vpředu 20palcová a vzadu 21palcová. Jejich design vychází z toho pro 911 Turbo, ovšem generace 996, opět použitých ve filmu. Nejsou ale jejich úplně přesnou kopií, spíše se jimi jen vizuálně inspirovaly. Tvůrci auta ostatně zdůrazňují, že celá 911 Sally Special nemá být kopií animované postavy, spíše se jí jen výrazně inspirovala.

Silničnímu vozu samozřejmě nechybí ani tetování v zadní části, které se objeví po vysunutí spoileru. Právě jeho umístění bylo podle Apenbrinka jednou z největších výzev celého projektu.

Ještě více odkazů už ne jen na Sally, ale celou animovanou trilogii Auta, schovali designéři do interiéru. "Ve filmu byla Sally právničkou z Kalifornie, která měla ráda styl a eleganci. Zároveň ale byla pokorná a milovala zábavu," přiblížila interiérová designéra Porsche Daniela Miloševičová inspiraci při navrhování kabiny. Také v ní nechybí prvky ve speciální modré barvě ladící s karoserií, doplněné o kárované čalounění sedadel a výplní dveří. Bočnice a opěrky hlav sedaček a další prvky jsou pak potažené béžovou kůží doplněné modrým prošíváním.

Za povšimnutí ale stojí především zdánlivé detaily: jméno vozu a silueta animované Sally na liště před spolujezdcem a na pouzdře na doklady nebo logo filmu "Auta" ve výplních dveří. Ty pak doplňují logo filmu na ventilcích pneumatik a také na plaketě se jménem "Sally Special" na bočních sloupcích.

Mimo filmových referencí je auto vybaveno i spoustou prvků z příplatkové výbavy modelu 911. Třeba řízením zadní nápravy, zvětšenou nádrží, audiosystémem Bose nebo zvedačem přední nápravy, takže auto pohodlně přejede i zpomalovací prahy. Kromě toho nechybí ani maticová diodová světla vpředu.

Porsche 911 Sally Special navíc neskončí někde v muzeu, naopak automobilka jej bude dražit a výtěžek z aukce věnuje na charitativní účely. Část na podporu vzdělání mladých žen v Americe přes organizaci Girls Inc., část do USA na podporu rodin ukrajinských uprchlíků přes Úřad Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR). Aukce se bude konat v sobotu 20. srpna v kalifornském Monterey u aukční síně RM Sotheby’s, vedle auta pak nový majitel dostane i druhou sadu kol, plachtu na auto, unikátní hodinky v designu a barvách ladících s autem a knihu s kresbami od designérů Porsche a animátorů Pixaru.

 

Právě se děje

Další zprávy