Polovina řidičů nikdy nevyjela s autem za hranice ČR

Radek Pecák Radek Pecák
1. 6. 2010 10:43
Řidičky zase zapomínají používat zpětná zrcátka a občas se při jízdě líčí
Z nošovické továrny Hyundai už sjíždějí nové vozy i30.
Z nošovické továrny Hyundai už sjíždějí nové vozy i30. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Nejčastějším přestupkem mužů za volantem je nedodržování povolené rychlosti, ženy se zase nerespektují zákaz telefonování bez handsfree sady.

Ukázal to průzkum GE Money Auto mezi pěti stovkami českých řidičů a řidiček. Překračování povolené rychlosti je doménou zejména mladých řidičů ve věku 18 - 29 let.

Kromě toho, že ženy poměrně často během řízení telefonují  (k telefonování bez handsfree sady se jich přiznalo 29 %), navíc se občas tak zaberou do hovoru se spolujezdcem, že už se řízení moc nevěnuje. "Tento svůj zlozvyk přiznává každá čtvrtá řidička zatímco u mužů to byl jen každý desátý dotázaný řidič," říká Markéta Dvořáčková, tisková mluvčí GE Money Auto.

Ženy se občas v autě líčí a zpětná zrcátka jim moc neříkají

Čtyři procenta žen také přiznala, že se během řízení líčí a ženy řidičky také dvakrát častěji než muži nepoužívají zpětná zrcátka.

Alarmujícím zjištěním je pak to, že zejména starší muži se během jízdy nepoutají bezpečnostním pásem. „Ačkoliv nepřipoutaní řidiči umírají čtrnáctkrát častěji než ti připoutaní, průzkum odhalil, že si bezpečnostní pás zapomene připnout každý šestý muž a každá osmá žena. Nepřipoutávání se bezpečnostním pásem je velkým problémem zejména u mužů starších 55 let - téměř tři čtvrtiny  dotázaných této věkové skupiny se přiznalo, že bezpečnostní pás nepoužívá," říká Markéta Dvořáčková.

Přestože již dvacet let mohou Češi cestovat do Evropě do zahraničí prakticky bez omezení, řízení za hranicemi České republiky si podle tohoto průzkumu vyzkoušel jen každý čtvrtý dotázaný řidič. To jsou obvykle lidé v produktivním věku (mezi 30 - 55 lety), naopak ženy a starší řidiči se drží nejčastěji blízko domova. Dokonce více než polvoina dotázaných řidičů přes 55 let věku a každá čtvrtá řidička nikdy nepřekročí hranice města či maximálně okresu.

 

Právě se děje

Další zprávy