Plná nádrž benzinu je teď o stovku levnější než v září

ČTK Radek Pecák ČTK, Radek Pecák
19. 11. 2012 14:36
Cena litru benzinu klesla během dvou měsíců o více než 2,50 Kč
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ford

Praha - Za litr nejběžnějšího benzinu Natural 95 nyní řidiči v Česku platí v průměru o 2,50 koruny méně než před dvěma měsíci. V týdnu po 10. září stál v průměru 38 korun a 48 haléřů.

Znamená to, že člověk tankující plnou nádrž například do Škody Octavia zaplatí nyní o více než sto korun méně než v polovině září.

Právě na přelomu srpna a září se ceny pohonných hmot dostaly na rekordní úroveň a zejména čerpací stanice značkových řetězců nacházející se u frekventovaných komunikací nabízely jak benzin, tak i naftu v ceně kolem 40 korun za litr.

Od té doby ale ceny téměř neustále klesají. U benzinu ovšem rychleji než u nafty, která během dvou měsíců zlevnila jen zhruba o korunu na litr.

Mezi jednotlivými regiony jsou v současnosti značně velké rozdíly v cenách. Například v Jihomoravském kraji stojí litr benzinu v průměru 36,71 Kč a v Plzeňském jen 34,65.  

U nafty už rozdíly tak velké nejsou. Nejlevněji se dá tankovat na Ústecku za 35,79, nejdráže na jižní Moravě za 36,62 Kč.

Lidé šetří

Ani snižující se ceny zatím podle čerpadlářů nevrátily motoristy ke stojanům. Jejich provozovatelé to nejvíce přičítají hospodářskému oslabení.

"Výrazně klesá poptávka po automobilovém benzinu. Je to hlavně z důvodu krize, kdy lidé šetří," říká ředitel pro jakost ve společnosti Benzina Václav Loula. Jeho společnost zaznamenala také nižší prodej nafty.

Vedoucí provozu čerpacích stanic OMV v Česku Pavel Kovář vidí v poklesu prodeje kromě krize také historicky nejvyšší ceny pohonných hmot v Česku. Někteří zákazníci tak podle něj od OMV odešli k levnějším čerpacím stanicím.

"Ceny samozřejmě měly vliv i na naše loajální zákazníky, kteří zůstávají nadále našimi zákazníky, ale ekonomická situace jim nedovoluje tankovat pohonné hmoty tak často a v takovém objemu," doplnil Kovář.

Odlišný pohled ale představila mluvčí sítě EuroOil Lenka Svobodová. "Celková výtoč je stejná jako loni. Došlo sice ke snížení podílu benzinu, ale zvyšuje se objem prodané nafty," řekla. Zachování prodaného objemu pohonných hmot připisuje tomu, že EuroOil je na rozdíl od velkých hráčů na trhu spíš regionální sítí. "Máme díky tomu poměrně věrnou klientelu," řekla.

Podle Svobodové se ale přesto nákupní zvyklosti motoristů čerpajících u EuroOilu mění. "Zaznamenali jsme, že je více menších odběrů. Lidé tak často neberou plnou nádrž, tankují po menších objemech," řekla.

Provozovatelé čerpacích stanic se ale shodují, že i přes menší prodeje pohonných hmot nebylo nutné žádné pumpy zavírat.

 

Právě se děje

Další zprávy