Pandemie koronaviru srazí letos prodej nových aut v Česku o pětinu. Tvrdí analytici

ČTK ČTK
9. 10. 2020 15:19
Prodej nových osobních aut v Česku letos klesne meziročně o 22 procent na 195 000 vozů. Hlavním důvodem je pokračující epidemie koronaviru. Uvedla to v aktualizované předpovědi poradenská a analytická společnost PwC. Potvrdila tak svou prognózu z poloviny roku.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Shutterstock

"Navzdory relativně pozitivním číslům ze září 2020 je situace nadále velmi komplikovaná, zejména s ohledem na aktuálně nastupující druhou vlnu epidemie covid-19. Toto může znamenat nejen návrat karanténních opatření včetně zastavení celé ekonomiky, ale způsobuje i ohrožení nabídkové strany narušením dodavatelských řetězců," uvedl Michal Razim z PwC.

Prodej nových osobních aut v Česku se za tři čtvrtletí meziročně snížil o 22,4 procenta na 148 319 vozů. V září ale podle Svazu dovozců automobilů trh o sedm procent vzrostl. Ačkoliv data za září vykazují pozitivní dynamiku, dá se podle Razima předpokládat, že jde primárně o srovnání s nízkou bází v minulém roce, kdy prodeje dočasně klesly kvůli problémům s novou homologací.

V průběhu léta se sice podle Razima solidně obnovilo množství transakcí na českém automobilovém trhu a zejména červen a září mohou neinformovaného pozorovatele naplňovat optimismem, nicméně šlo hlavně o odloženou poptávku z jara, kdy byly autosalony zavřené a automobilky nevyráběly. Upozornil, že epidemie a její druhá vlna následně dorazila do ČR plnou silou.

Aktuální situace je velmi nepřehledná, jak z hlediska možnosti zavedení opakovaných karanténních opatření, tak z hlediska ekonomického dopadu, uvedla PwC.

V loňském roce prodej nových osobních aut činil 249 915 vozů. V prosinci přitom trh vzrostl o téměř 28 procent. Nejprodávanější značkou byla tradičně Škoda Auto s podílem přes 34 procent.

 

Právě se děje

Další zprávy