Automobilky vrací do výroby ikony. Zbrusu nové veterány jsou určeny pro milionáře

Jan Matoušek Jan Matoušek
21. 11. 2018 13:40
Koupit si i v 21. století auto, které vzniklo ve 20. století nebo alespoň výrazně připomíná některý legendární stroj z této doby, je sen nejednoho nadšence či sběratele aut. A některé automobilky v poslední době začaly zájemcům koupi takového vozu umožňovat. V galerii tak najdete nejzajímavější moderní veterány, které si za odpovídající sumu peněz můžete klidně odvézt do své garáže.
Foto: Jaguar

Jaguar XKSS 57

Zatímco E-Type Zero vznikl jen v jediném kuse, na Lightweight E-Type se Jaguar rozhodl navázat stavbou devíti kusů modelu XKSS 57. Ten se proslavil mezi lety 1954 a 1956 jako silniční specifikace modelu D-Type, který zvítězil ve čtyřiadvacetihodinovce Le Mans. A proč se Jaguar v roce 2016 rozhodl postavit devět kusů? Právě devět aut, určených pro Severní Ameriku, totiž v roce 1957 shořelo v továrně Browns Lane. Místo plánovaných 25 kusů tak v 50. letech vzniklo jen 16.

Jaguar se snažil co nejvíce zachovat někdejší postupy, například forma na karoserii z hořčíkové slitiny ale byla zničena, takže Britové museli vyrobit formu novou, ovšem založenou na originálu z 50. let. Podle původní specifikace mají všechna auta také motor, brzdy, kola, pneumatiky či interiér. Jednou z mála změn prošel palivový systém, který je modernější a bezpečnější. Za XKSS 57 z roku 2017 či 2018 si ale Jaguar nechal pořádně zaplatit - jeden kus zákazníka přišel na milion liber (přes 29 milionů korun).

 

Právě se děje

Další zprávy