Jaká bude doprava o posledním prázdninovém víkendu? Kolony a víc policejních hlídek

Eva Srpová Eva Srpová
31. 8. 2018 16:53
Během posledního srpnového víkendu se mnoho lidí vrací z dovolených. Policie tradičně varuje před hustší dopravou. Zvýší počet hlídek.
Doprava během posledního víkendu letošních prázdnin bude tradičně hustá.
Doprava během posledního víkendu letošních prázdnin bude tradičně hustá. | Foto: Michal Štůsek

Poslední prázdninový víkend bývá tradičně na silnicích náročný. Mnoho lidí, zejména rodin s dětmi, se vrací z dovolených domů.

Vzhledem k tomu, že většina hlavních tahů v Česku se aktuálně rekonstruuje a kolony vznikaly celé léto, je nasnadě, že ani během posledních dní před začátkem školního roku tomu nebude jinak.

"Konec prázdnin je každoročně spojen s vyšším rizikem vzniku dopravních komplikací. Z tohoto důvodu bude na silnicích ve zvýšené míře jako každý rok dohlížet na dopravu několik stovek policistů. Policisté se zaměří především na páteřní komunikace, kde očekáváme největší dopravní zatížení," řekla Aktuálně.cz vrchní komisař Eva Kropáčová.

Policie také dále pokračuje ve svém projektu "Nepozornost zabíjí" a chce se při kontrolách zaměřit především na řidiče, kteří při jízdě telefonují, posílají SMS nebo sledují sociální sítě.

"Jelikož je v letošním roce velké množství rekonstrukcí vozovek s tím spojených dopravních omezení a uzavírek, Policie ČR ve spolupráci s Českou kanceláří pojistitelů připravila akci, která má pomoci řidičům v případě dopravní nehody," dodává Eva Kropáčová.

Pokud dojde k nehodě nebo poruše vozidla, posádka by nemusela stát zbytečně dlouhou dobu v kolonách. Na sedmi vybraných dálničních úsecích budou stát u rekonstruovaných míst odtahová vozidla společně s motocyklem Policie ČR. Konkrétně jde o úseky na dálnicích D1, D5, D11 a D46.

Tím, že "odtahovka" bude na místě, zajistí rychlejší odstranění porouchaného nebo havarovaného auta a rychle obnoví provoz.

Odtahová vozidla partnerů pojišťoven budou k dispozici na vytipovaných místech v neděli 2. září 2018 od 14.00 do večerních hodin, a to podle dopravní situace.

Stačí zavolat na Linku pomoci řidičům 1224, která v případě nehody nebo poruchy zajistí včasné odstranění vozu. "Řidiči navíc dostávají záruku, že vzniklou situaci vyřeší smluvní asistenční společnost jejich pojišťovny, a nikoliv často předražené nesmluvní odtahové služby, čímž se vyhnou dalším nepříjemnostem," říká Jan Matoušek, výkonný ředitel České kanceláře pojistitelů.

Jak Aktuálně.cz říká Jan Studecký, tiskový mluvčí Ředitelství silnic a dálnic, kvůli zvýšené dopravě se práce na opravách hlavních dálničních tahů samozřejmě přerušit nemohou, ale v sobotu 1. září v šest hodin ráno bude zprovozněn alespoň důležitý úsek před Prahou.

"Od soboty projedou řidiči na dálnici D1 mezi 12. a 16. kilometrem zcela bez omezení. Vzhledem ke konci letních prázdnin pak v zájmu zachování plynulosti dopravy nebudou v neděli 2. září prováděny na komunikacích ve správě ŘSD žádné práce údržby, jejichž zajištění vyžaduje snížení počtu jízdních pruhů," dodává Jan Studecký.

 

Právě se děje

Další zprávy