Za rok i o 200 tisíc korun navíc. Jak se změnily ceny a výbava nových aut v Česku?

Jan Matoušek Jan Matoušek
6. 2. 2023 6:02
Ceny aut v Česku rostou, naposledy zdražovala před pár dny mladoboleslavská Škoda. Ta se odhodlala k plošným změnám cen poprvé po 14 měsících, jiné značky zdražují sice méně, ale průběžně. Zmapovali jsme, jak se za poslední rok změnily ceny u nejprodávanějších modelů deseti nejpopulárnějších výrobců automobilů v Česku. Podívejte se do galerie.

Porovnání cen vychází z oficiálních ceníků automobilek dostupných loni a letos v únoru. Porovnáváme vždy standardní nabídku daného modelu, na akční výbavové stupně se zpravidla omezenou životností tentokrát nebereme zřetel. Akční zvýhodnění, které automobilky na standardní výbavové stupně nabízejí, je zmíněno vždy ve slidu u příslušného modelu.

Foto: Škoda Auto

Škoda Octavia: +50 až 85 tisíc korun

Zdražení základní verze se u Škody Octavia popisuje poměrně složitě. Před rokem totiž vstupní bránu tvořila výbava Active s litrovým tříválcem TSI o výkonu 81 kW za 519 900 korun. Dnes je to sice stejná výbava, ovšem s patnáctistovkou TSI o výkonu 110 kW nebo dvoulitrovým TDI o výkonu 85 kW za 619 900 korun.

Liftback tedy na první pohled zdražil o rovných sto tisíc korun. Jenomže pokud bychom brali ohled na pohonné ústrojí, je rozdíl "jen" poloviční, tedy 50 tisíc korun (patnáctistovka či dvoulitr před rokem startovaly na 569 900 korunách). K tomu se mírně zlepšila výbava, bez příplatků se oproti situaci před rokem dodávají zadní parkovací senzory nebo automatické stěrače.

Ne všechny verze ale za rok podražily o 50 tisíc. Třeba výbava Ambition je dražší o 45 tisíc korun, Style a Sportline vždy o 60 tisíc, RS dokonce o 85 tisíc korun. Spolu s nárůstem ceny ale alespoň částečně rostla i standardní výbava vozu. Výrazně upravena byla i nabídka dostupných motorizací, koupit se tak nedá třeba patnáctistovka se spalováním CNG nebo benzinový dvoulitr se 140 kW.

 

Právě se děje

Další zprávy