Lancia, Alfa Romeo a další. Připomeňte si, jak Fiat ovládl italské automobilky

Petr Korbel
21. 7. 2019 6:19
Před 120 lety vznikla v Turíně automobilka Fiat, která tvoří základ dnešní skupiny Fiat Chrysler Automobiles (FCA). Připomeňme si slavné i pozapomenuté italské značky, které Fiat během své expanze postupně ovládl, a některé jejich důležité modely.
Foto: Wikimedia Commons (CC - BY- SA)

Innocenti A40 (1960)

Ferdinando Innocenti začal v roce 1931 vyrábět v Miláně trubky. Po válce jeho firma zbohatla na produkci tvářecích strojů a proslavily ji skútry Lambretta. Zisky bylo nutné do něčeho investovat. Zakladatelův syn Luigi prosadil auta. K zahájení jejich výroby potřebovala firma licenci, přičemž muselo jít o model, který nepředstavoval přímou konkurenci k vozům automobilky Fiat, protože ta by jinak přestala v Miláně objednávat tvářecí stroje.

Volba padla na anglický Austin A40 Farina. Brzy se ukázalo, že malý vůz ortodoxní koncepce je na kontinentální vkus obstarožní. V Anglii se sice montoval teprve dva roky, ale modernější evropská auta stejné kategorie už mívala motor u poháněné nápravy. O něco větší úspěch zaznamenal čtyřdveřový Innocenti IM3, což byl nepatrně upravený licenční Austin 1100 s pohonem předních kol. Firma se ale stejně musela potýkat s tím, že dodaná výrobní zařízení byla zastaralá a licenční smlouva nevýhodná.

 

Právě se děje

Další zprávy