Lancia, Alfa Romeo a další. Připomeňte si, jak Fiat ovládl italské automobilky

Petr Korbel
21. 7. 2019 6:19
Před 120 lety vznikla v Turíně automobilka Fiat, která tvoří základ dnešní skupiny Fiat Chrysler Automobiles (FCA). Připomeňme si slavné i pozapomenuté italské značky, které Fiat během své expanze postupně ovládl, a některé jejich důležité modely.
Foto: Autobianchi

Autobianchi A111 (1969)

Již v roce 1958 získal Fiat podíl rodiny Bianchiů, protože ti kvůli klesající poptávce po bicyklech a motocyklech potřebovali peníze na záchranu svého základního byznysu. Turínský koncern tak získal majoritu a o deset let později automobilku zcela ovládl. Nadále v ní pod typovým označením Autobianchi Bianchina vyráběl hlavně modifikace modelu Fiat 500, ale také mu sloužila jako jakási laboratoř. Ve vozech Autobianchi si koncern poprvé vyzkoušel pohon předních kol; šlo o typ Primula z roku 1964.

V této koncepci pokračoval i model Autobianchi A111 z roku 1969, který se navenek silně podobal Fiatu 124 klasické koncepce, ale lišil se od něj právě tím, že dostal pohon předních kol. Osudným se mu stalo, že Fiat získal historicky slavnější značku Lancia, jež nabízela obdobná auta. Model A111 proto musel opustit trh předčasně, už v roce 1972.

 

Právě se děje

Další zprávy