Lancia, Alfa Romeo a další. Připomeňte si, jak Fiat ovládl italské automobilky

Petr Korbel
21. 7. 2019 6:19
Před 120 lety vznikla v Turíně automobilka Fiat, která tvoří základ dnešní skupiny Fiat Chrysler Automobiles (FCA). Připomeňme si slavné i pozapomenuté italské značky, které Fiat během své expanze postupně ovládl, a některé jejich důležité modely.
Foto: Innocenti

Innocenti Mini 90 (1974)

Po úmrtí zakladatele řídil firmu Luigi Innocenti, v rodině i mezi manažery však propukly spory. Automobilovou část podniku převzala britská BLMC, vlastník značky Austin, jež poskytla licence. Britové nařídili vyrábět v Miláně i Austin Allegro, který se v Itálii prodával jako Innocenti Regent, ale na tamním trhu neuspěl. Kvůli bankrotu mateřské skupiny a zásahu italského státního záchranného fondu pak v polovině 70. let získal továrnu Alejandro de Tomaso, který pokračoval ve výrobě vozů Innocenti Mini 90.

Nejprve šlo o Mini s novou karosérií od firmy Bertone, později tyto vozy dostaly japonské motory, čímž se z Innocenti stal evropský průkopník v použití čtyřtaktních tříválců. V roce 1990 však podnikatel musel milánský závod, v němž montoval i Maserati Biturbo, prodat Fiatu. Turínský koncern zavřel továrnu Innocenti v roce 1993. Značku používal do roku 1997 - v Itálii pod ní prodával své starší modifikované modely, které dovážel z Polska, Srbska a Latinské Ameriky. Poslední se nazýval Innocenti Mille a šlo o brazilskou verzi Fiatu Uno.

 

Právě se děje

Další zprávy