Vizionář, který se nebál propadáků. Octavia a další ikonická auta Ferdinanda Piëcha

Jan Matoušek Jan Matoušek
28. 8. 2019 6:02
V 82 letech o víkendu náhle zemřela jedna z největších postav světového automobilového průmyslu. Ferdinand Piëch zachránil Audi, udělal z Volkswagenu jednu z největších a nejdůležitějších automobilek světa a jeho přičiněním vznikla řada ikonických modelů – třebaže ne všechny byly ekonomicky úspěšné. Připomeňte si ta nejvýznamnější auta spojená s jeho příběhem v galerii.
Foto: Porsche

Ferdinand Karl Piëch

Ferdinand Karl Piëch (na fotografii vpravo, uprostřed jeho dědeček Ferdinand Porsche a vlevo bratranec Ferdinand Alexander Porsche, syn Ferry Porscheho) se narodil 17. dubna 1937 ve Vídni. Jeho matkou byla Louise Piëchová, dcera Ferdinanda Porscheho a sestra Ferry Porscheho, otec Anton Piëch byl pro změnu v průběhu druhé světové války jedním z šéfů Volkswagenu. K tomu mu pomohlo mimo jiné to, že ještě před vypuknutím války, v roce 1937, vstoupil do Hitlerovy NSDAP. 

S rodinným zázemím měl Piëch kariéru v automobilovém průmyslu tak trochu předurčenou. Nejprve vystudoval lyceum a následně strojní inženýrství na polytechnické škole v Curychu. Titul získal v roce 1962, přičemž jeho diplomová práce se věnovala vývoji motorů ve formuli 1. 

 

Právě se děje

Další zprávy