Vizionář, který se nebál propadáků. Octavia a další ikonická auta Ferdinanda Piëcha

Jan Matoušek Jan Matoušek
28. 8. 2019 6:02
V 82 letech o víkendu náhle zemřela jedna z největších postav světového automobilového průmyslu. Ferdinand Piëch zachránil Audi, udělal z Volkswagenu jednu z největších a nejdůležitějších automobilek světa a jeho přičiněním vznikla řada ikonických modelů – třebaže ne všechny byly ekonomicky úspěšné. Připomeňte si ta nejvýznamnější auta spojená s jeho příběhem v galerii.
Závodní historie Porsche: Porsche 917 KH Coupé, Pedro Rodríguez a Leo Kinnunen, Le Mans 1970
Závodní historie Porsche: Porsche 917 KH Coupé, Pedro Rodríguez a Leo Kinnunen, Le Mans 1970 | Foto: Porsche Presse

Porsche 917: Z nováčka legendou

S přibývajícími zkušenostmi rostla i odpovědnost Ferdinanda Piëcha. Stal se například důležitou postavou vývoje modelu 906 Carrera 6 z roku 1966. Tento především závodní speciál vynikal kombinací nízké hmotnosti a vysokého výkonu a byl základem pro několik dalších závodních aut ze Stuttgatu. Jedná se například o typ 910, který získal první tři místa v závodě Targa Florio v roce 1967. Do čtyřiadvacetihodinovky Le Mans ve stejném roce nastoupil typ 907, ovšem bez většího úspěchu.

Výhry v Le Mans se však Porsche zásluhou Ferdinand Piëcha dočkalo v roce 1970. Model 917 K, který byl evolucí o rok dříve představené 917, získal ve slavném závodě první dvě místa. Třetí skončilo Porsche 908. První dvě místa 917 K obsadila i o rok později a Piëch, tehdy už šéf vývoje, se definitivně zapsal do historie německé automobilky.

 

Právě se děje

Další zprávy