Vizionář, který se nebál propadáků. Octavia a další ikonická auta Ferdinanda Piëcha

Jan Matoušek Jan Matoušek
28. 8. 2019 6:02
V 82 letech o víkendu náhle zemřela jedna z největších postav světového automobilového průmyslu. Ferdinand Piëch zachránil Audi, udělal z Volkswagenu jednu z největších a nejdůležitějších automobilek světa a jeho přičiněním vznikla řada ikonických modelů – třebaže ne všechny byly ekonomicky úspěšné. Připomeňte si ta nejvýznamnější auta spojená s jeho příběhem v galerii.
Foto: Porsche

Porsche 901/911: První kroky u Porsche

O rok později nastoupil do automobilky Porsche, kde se prakticky ihned stal součástí vývojového týmu první 911 (nastoupil v dubnu 1963 a auto se představilo v září). Vůz se původně jmenoval 901, ale po sporech s Peugeotem se dočkal označení 911. Sportovní model se tak stal vůbec prvním automobilem, na kterém Ferdinand Piëch dělal.

Za zmínku stojí i další silniční model, na jehož tvorbě má Piëch velký podíl: Porsche 914 z roku 1969. Tehdy základní model nabídky Porsche se čtyř- nebo šestiválcovým motorem byl vyvinutý ve spolupráci s Volkswagenem a stal se prapředkem dnešních modelů 718 Boxster a Cayman. Navíc šlo o prodejně úspěšné auto.

 

Právě se děje

Další zprávy