Vizionář, který se nebál propadáků. Octavia a další ikonická auta Ferdinanda Piëcha

Jan Matoušek Jan Matoušek
28. 8. 2019 6:02
V 82 letech o víkendu náhle zemřela jedna z největších postav světového automobilového průmyslu. Ferdinand Piëch zachránil Audi, udělal z Volkswagenu jednu z největších a nejdůležitějších automobilek světa a jeho přičiněním vznikla řada ikonických modelů – třebaže ne všechny byly ekonomicky úspěšné. Připomeňte si ta nejvýznamnější auta spojená s jeho příběhem v galerii.
Foto: Audi

Audi Quattro: Opět na vrcholu

Ještě v srpnu téhož roku se Piëch přesunul k Audi, které bylo v té době stále ještě čerstvou akvizicí Volkswagenu. O tři roky později už z něj byl technický šéf značky a stal se také členem představenstva. A byl to právě Piëch, který nastartoval Audi a ze skomírající značky udělal konkurenta BMW nebo Mercedesu - tedy automobilek, které platily za ostřílené hráče na poli prémiových modelů.

"Posunul Audi na další technologickou úroveň s inovacemi typu pohon všech kol quattro nebo naftové motory TDI. Jako šéf přetvořil Audi v prémiového výrobce," zavzpomínal na Piëcha současný šéf koncernu Volkswagen Herbert Diess. Šéfem Audi se stal v roce 1988. To už měl za sebou například konstruktérský titul mistra světa v rallye s modelem Audi Quattro. Vedle toho ještě jako technický ředitel stál za vývojem modelů 80 a 100 a kromě zmíněného pohonu všech kol, který se z modelu Quattro rychle rozšířil i do levnějších modelů, a naftových motorů TDI zavedl i typické řadové pětiválce.

 

Právě se děje

Další zprávy