Prodeje nových aut se v Česku historicky propadly. V dubnu se dařilo jediné kategorii

Jan Matoušek Jan Matoušek
7. 5. 2020 6:02
Prodeje nových aut v dubnu klesly o 53,4 procenta na necelých 11 tisíc vozů. Vyplývá to ze statistik Svazu dovozců automobilů. Jde tak o historicky největší meziroční propad, zapříčiněný především šířením onemocnění covid-19 a s ním souvisejícími karanténními opatřeními. Přesto existuje část trhu, která meziročně roste. Daří se elektrifikovaným modelům, především elektromobilům a plug-in hybridům.
Foto: Shutterstock

Dubnové prodeje

V dubnu se na českém trhu podle dat Svazu dovozců automobilů (SDA) prodalo 10 679 nových aut. To představuje meziroční propad o 53,41 procenta. Na tomto čísle se podepsala především od poloviny března zavřená dealerství, jejichž otevření bylo možné až od 20. dubna (více zde). Nebylo tak ve velké míře možné objednávat nová auta či je zadávat do výroby. Ostatně stále stojí také řada automobilových továren napříč Evropou.

Jedná se tak o historicky největší meziroční propad, zároveň jde ale také o nejhorší dubnový výsledek od roku 2004. Čistě statisticky tak dubnové výsledky navazují na ty březnové, kdy se prodalo nejméně automobilů od roku 2013 (více zde). Minulý měsíc byl ale meziroční propad "jen" 36procentní.

Většinu z v dubnu prodaných aut zaregistrovaly firmy, konkrétně 7168 kusů nebo 67,12 procenta. Zbytek, 3511 nebo 32,88 procenta, připadá na soukromou klientelu.

 

Právě se děje

Další zprávy