Domácí „benzinka“ blízké budoucnosti: Jak připravit dům na nabíjení elektroauta?

Martin Přibyl Martin Přibyl
Aktualizováno 7. 8. 2020 22:23
Jednou z největších výhod elektroauta je pohodlí při každodenním použití. Pokud zrovna nejedete daleko a nepotřebujete dobíjet po cestě, není s elektromobilem nutné zdržovat se na benzince tankováním. Auto stačí jen připojit k domácí dobíječce a ráno můžete vyrazit. Obyčejná zásuvka ale stačit nebude, co k pohodlnému životu s elektroautem budete potřebovat?
Foto: Shutterstock

Zásuvka jen jako nouzové řešení

"Zkušenosti z vyspělých trhů s elektromobily ukazují, že až 80 procent všech dobití probíhá doma," říká Ondřej Synek, obchodní ředitel divize, která se zabývá dodávkou systémů pro řízení dobíjecích stanic ve společnosti Unicorn.

Běžná 230V zásuvka ale v takovém případě stačí jen těm, kteří denně najedou několik málo desítek kilometrů. Zejména v případě dodávaného dobíjecího kabelu budete neustále rozmotávat a zamotávat "šnůru", a navíc je jeho dobíjecí výkon velice nízký, okolo 2,3 kW, což znamená, že i s úspornými elektromobily, jako je Kia e-Niro, dobijete přes noc (za osm hodin) energii na nějakých sto kilometrů a kousek. O autech jako Audi e-tron, Mercedes EQC nemluvě, u těch získáte podobným způsobem zhruba 60 kilometrů.

 

Právě se děje

Další zprávy