Domácí „benzinka“ blízké budoucnosti: Jak připravit dům na nabíjení elektroauta?

Martin Přibyl Martin Přibyl
Aktualizováno 7. 8. 2020 22:23
Jednou z největších výhod elektroauta je pohodlí při každodenním použití. Pokud zrovna nejedete daleko a nepotřebujete dobíjet po cestě, není s elektromobilem nutné zdržovat se na benzince tankováním. Auto stačí jen připojit k domácí dobíječce a ráno můžete vyrazit. Obyčejná zásuvka ale stačit nebude, co k pohodlnému životu s elektroautem budete potřebovat?
Foto: ČTK

Jak si nevyhodit pojistky

Wallbox je tou nejhmatatelnější věcí, kterou budete pro domácí dobíjení potřebovat. "Ceny domácích stanic se pohybují mezi dvaceti a třiceti tisíci korunami," vysvětluje Lukáš Bajt z oddělení Mobility Services společnosti E.ON. Na podobné peníze pak vyjde i instalace a potřebné revize.

Pro rozumné dobíjení budete doma určitě ale potřebovat i třífázové připojení, proudový chránič typu A nebo B (pro jednodušší zařízení), který slouží k odpojení dobíječky, pokud by začala "probíjet", a dostatečně dimenzovaný elektrický jistič.

Na přívodu k wallboxu se volí podle výkonu dobíjecí stanice, pro dobíjení výkonem 11 kW je zapotřebí jištění 3 x 16 A. Hodnota hlavního jističe přitom musí být vyšší než jištění wallboxu. Zatímco třífázovou elektrickou přípojku tak většina novějších rodinných domů má (třeba kvůli cirkulárce), rezervovaný příkon, který určuje hodnota hlavního jističe, nemusí být dostatečný.

Nižší hodnota jako 3 x 20 A by sice na dobíjení elektroauta výkonem 11 kW s přehledem stačila, nezbývala by ale velká rezerva na další spotřebiče. Jednoduše řečeno: dobíjení elektromobilu a puštění pračky, myčky nádobí a k tomu ještě vaření na sklokeramické nebo indukční desce by mohly vyhodit pojistky. Z toho důvodu bývá vhodné po konzultaci s odborníky nechat hodnotu hlavního jističe navýšit.

O to se žádá u provozovatele distribuční sítě. "Kromě toho, že provozovatel musí podobný krok povolit, je vše spojeno jak s jednorázovým poplatkem, tak s vyšší pravidelnou platbou za distribuční složku elektřiny," upozorňuje Jakub Kott, koordinátor provozu v oddělení Mobility Services E.ON.

Za jeden ampér navíc se platí jednorázově 500 korun (u třífázového připojení), takže navýšení hlavního jističe z 16 na 32 A by vyšlo na 8000 korun. Měsíčně se pak poplatek za jistič v takovém případě v Praze zvedne z 97 na 194 korun. Kromě toho odpovídajícím způsobem vzrostou i příspěvky na podporu výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů.

 

Právě se děje

Další zprávy