Benzin, nebo diesel. Vyplatí se pořízení naftového kompaktního kombi?

Jan Matoušek Jan Matoušek
17. 1. 2019 6:05
Naftové motory v poslední době dostávají jednu ránu za druhou. Nejprve přišla kauza Dieselgate, při níž koncern Volkswagen pomocí softwaru falšoval výši hodnot vypouštěných emisí oxidů dusíku při homologačních testech a následně v reálném provozu. Podobný problém začaly řešit i další automobilky jako Daimler nebo Fiat-Chrysler. Některá města pak následně zakázala vjezd starších naftových automobilů do svých center. To všechno se podepsalo na klesající poptávce po naftových motorech. Má dnes vůbec smysl si vůz s turbodieselem kupovat? Podívejte se na situaci u devíti kompaktních kombíků.
Foto: iStock

Naftový agregát ale vstupní nevýhody kompenzuje nižší spotřebou paliva a kvůli vyššímu točivému momentu i lepší tažnou silou než benzinové agregáty. Obvykle se počítá, že ten, kdo si pořídí naftové auto, bude jezdit ročně vyšší kilometrové průběhy mimo město. Na kratší vzdálenosti po městě či neustálé zastavování na semaforech se dieselový motor příliš nehodí. Nejenže tak prakticky zanikne výhoda nižší spotřeby, která vyvažuje vyšší pořizovací cenu, ale jednotka se podobným stylem jízdy více opotřebovává. Ostatně řada automobilek již u menších aut naftové motory kompletně vyřadila z nabídky, protože o ně nebyl mezi zákazníky zájem.

V následující galerii jsme se rozhodli porovnat benzinové a naftové motory s podobným výkonem (do zhruba 100 kW) u devíti kompaktních kombi. Jaký je rozdíl v pořizovací ceně a spotřebě paliva? A po jaké době se vyplatí naftový motor? Druhá cifra je nicméně spíše orientační, počítáme totiž pouze náklady na pořízení vozu a palivo bez započítání povinného ručení (do jeho výše se promítá vedle objemu motoru i řada dalších faktorů jako bydliště, věk, počet nehod a tak dále) a dalších položek spojených s provozem automobilu.

Ceny paliva, využívané v tomto přehledu, vycházejí z dat společnosti CCS. Průměrná cena Naturalu 95 je 31,13 koruny a průměrná cena nafty 31,52 koruny.

 

Právě se děje

Další zprávy