Co řidiče čeká a nemine: Přehled chystaných změn pro rok 2022 na silnicích

Martin Přibyl Martin Přibyl
28. 12. 2021 6:04
Nový rok s sebou nese i změny pro řidiče a další účastníky silničního provozu. Co všechno je čeká? Podívejte se do přehledu.
Foto: Shutterstock

Cyklisty předjíždějte s odstupem

Poslanecká novela o provozu na pozemních komunikacích s sebou nese především změny pro cyklisty, respektive vztahy mezi nimi a řidiči aut. Novinkou je zejména povinnost pro řidiče předjíždět cyklistu s minimálním bočním odstupem 1,5 metru, v místech, kde je maximální rychlost 30 km/h, stačí metr. Za porušení hrozí pokuta až 2000 korun.

Cyklisté ale dostanou také větší volnost. Podle novely nebudou muset povinně využívat vyhrazený jízdní pruh pro cyklisty nebo stezku pro cyklisty, pokud by tím mohla být ohrožena bezpečnost nebo plynulost provozu na pozemních komunikacích. V zásadě to má platit třeba v případě příliš hustého provozu na cyklostezce.

Změny se dotknou i tzv. pivních kol, která jako turistická atrakce jezdila po Praze. Novinka z nich ve své podstatě udělá nonsens, protože pro všechny osoby, které budou na pivním kole šlapat, bude stejně jako pro další řidiče platit nulová tolerance alkoholu.

 

Právě se děje

Další zprávy