Výroba aut značky Avia opět končí. Připomeňte si její více než stoletou historii

Patrně nejslavnější auto se jménem Avia je licenční verze francouzských modelů Saviem.
Historie společnosti Avia začala v roce 1919, kdy ji založili Pavel Beneš a Miroslav Hajn. O automobilce se logicky mluvit nedalo, Avia vznikla jako firma zabývající se nejprve produkcí leteckých součástek a jejich opravou. Záhy ale přišla také se stavbou vlastních letadel, už v roce založení se tak objevil typ BH-1 (na snímku jeho replika), který poprvé vzlétl v říjnu 1920. Jednalo se o jednomístný dolnoplošník, který posloužil jako základ pro vývoj dalších vlastních letadel.
Avia ve 20. letech představila řadu dolnoplošníků vlastní konstrukce, na snímku typ BH-5, který se poprvé ukázal v roce 1923. Vedle vlastních letadel firma vyráběla i licenční třímotorové letouny značky Fokker. Ve druhé polovině 20. let potom Avia přešla pod plzeňskou Škodovku.
Avii si dnes řada lidí spojuje s pražskými Letňany. Tam se však přestěhovala výroba až v roce 1931. V roce 1933 pak poprvé vzlétl stíhací letoun Avia B-534 (na snímku), který se před druhou světovou válkou dostal do výzbroje Československé armády. Avia byla také největším předválečným leteckým podnikem v Československu. Výroba letadel byla po skončení války sice obnovena, zároveň se ale v Letňanech začaly z rozhodnutí vlády, která převzala po znárodnění řízení podniků, vyrábět i automobily.
Foto: Avia
Jan Matoušek Jan Matoušek
2. 8. 2020 6:32
Avia nejspíše definitivně končí s výrobou nákladních automobilů. Už loni skončila produkce vozů s naftovými motory, před několika dny došlo také k ukončení vývoje varianty s elektrickým pohonem. Historie firmy, která původně vyráběla letadla, přitom sahá až do roku 1919. Jak šel čas s Avií, si můžete připomenout v následující galerii.
 

Právě se děje

Další zprávy