Třicet let od premiéry. Veterány se letos stávají třeba první Hummer nebo Alfa 155

Jan Matoušek Jan Matoušek
3. 1. 2022 6:02
S novým rokem už tradičně míří do skupiny možných veteránů řada automobilů. Vedle splnění mnoha podmínek k tomu stačí zdánlivě jediné, stáří alespoň 30 let. Loni už se do kategorie aut vhodných pro veteránskou značku zařadilo několik naprosto běžných modelů a jinak tomu není ani letos. Veterány totiž mohou být auta vyrobená v roce 1992. Na zajímavé novinky toho roku se podívejte do galerie.
Foto: Aktuálně.cz

Hummer H1

V březnu 1992 se poprvé objevil terénní Hummer (s pozdějším příchodem dalších modelů dostal jméno H1). Jeho vojenský předek HMMWV známý jako Humvee byl ještě o několik let starší, teprve před 30 lety se ale automobilka AM General rozhodla nabídnout velmi schopný off-road i běžným zákazníkům. Zrodila se tak legenda, čemuž výrazně nepomohl i slavný herec a pozdější kalifornský guvernér Arnold Schwarzenegger, který auto vlastnil a propagoval ho.

Mnoho technických prvků sdílel civilní model s tím vojenským, pod kapotou byl osmiválcový naftový motor z dílny GM v kombinaci s třístupňovým automatem. Později, takovým autům ale ještě nebude třicet, se objevily i jiné naftové agregáty s přeplňováním, dokonce jeden benzinový osmiválec nebo automat se čtyřmi a pěti stupni. Rozmanitá byla nabídka karosářských verzí - nechyběly třeba pick-up se dvěma i čtyřmi dveřmi, uzavřený model s plátěnou střechou nebo plnohodnotné SUV s dvoukřídlými dveřmi vzadu. Auto se dělalo až do roku 2006, první rok výroby jich však vzniklo jen 316.

 

Právě se děje

Další zprávy