Třicet let od premiéry. Veterány se letos stávají třeba první Hummer nebo Alfa 155

Jan Matoušek Jan Matoušek
3. 1. 2022 6:02
S novým rokem už tradičně míří do skupiny možných veteránů řada automobilů. Vedle splnění mnoha podmínek k tomu stačí zdánlivě jediné, stáří alespoň 30 let. Loni už se do kategorie aut vhodných pro veteránskou značku zařadilo několik naprosto běžných modelů a jinak tomu není ani letos. Veterány totiž mohou být auta vyrobená v roce 1992. Na zajímavé novinky toho roku se podívejte do galerie.
Foto: Mazda

Mazda RX-7 FD

Při pohledu na tvary japonského kupé je možná až těžké uvěřit, že poslední generace Mazdy RX-7 letos také slaví třicáté narozeniny. Pod kapotu dostala známý Wankelův motor s označením 13B, ovšem osazený ještě dvěma turbodmychadly. Výkon se odlišoval podle země prodeje.

V Evropě byla jednotka naladěná na 176 kW, v Japonsku, kde se kupé prodávalo pod zapomenutou značkou Efini, na 188 kW. Postupem času se objevila řada speciálních verzí a modernizace posílily i základní model, ve většině Evropy ale prodeje kvůli emisním limitům skončily v roce 1995. Samotná RX-7 si život protáhla do roku 2002. Nabídka RX-7 FD pak není až tak široká, rok 1992 se shání ještě mnohem hůře.

 

Právě se děje

Další zprávy