Třicet let od premiéry. Veterány se letos stávají třeba první Hummer nebo Alfa 155

Jan Matoušek Jan Matoušek
3. 1. 2022 6:02
S novým rokem už tradičně míří do skupiny možných veteránů řada automobilů. Vedle splnění mnoha podmínek k tomu stačí zdánlivě jediné, stáří alespoň 30 let. Loni už se do kategorie aut vhodných pro veteránskou značku zařadilo několik naprosto běžných modelů a jinak tomu není ani letos. Veterány totiž mohou být auta vyrobená v roce 1992. Na zajímavé novinky toho roku se podívejte do galerie.
Foto: Jaguar

Jaguar XJ220

Rok 1992 také tak trochu symbolicky započal nové hvězdné války, souboj mezi tehdy nejrychlejšími automobily planety. Jedno z nich vyráběl Jaguar ve spolupráci s firmou TWR, specializující se na závodní auta. Kupé dostalo jméno XJ220 a dodnes jde o jediný supersport od Jaguaru, přestože později vzniklo několik nadějných konceptů.

XJ220 byla postavená kolem hliníkového základu, který byl pevný a lehký zároveň, takže kupé s ním vážilo jen 1470 kilogramů. O pohon se staral dvakrát přeplňovaný 3,5litrový šestiválec s výkonem 404,5 kW, s nímž se stal Jaguar na chvíli nejrychlejším autem na trhu. Uháněl rychlostí 342,8 km/h. Produkce auta skončila v roce 1994, britská automobilka udává 275 vyrobených zákaznických kusů. Už tehdy to nebylo zrovna nejlevnější nové auto, dnes je ale situace ještě složitější.

Narazit na kousek v prodeji chce notnou dávku štěstí, a když už se to podaří, částky jdou do desítek milionů. Loni se aukční síni Bonhams povedlo prodat auto z roku 1993 (veteránem bude moci tedy být až za rok) s asi 644 najetými kilometry za v přepočtu asi 13,93 milionu korun (dle tehdejšího kurzu).

 

Právě se děje

Další zprávy