Alzák s Donutilem, Bohdalovou a v maďarštině. Připomeňte si jeho nejbizarnější videa

Filip Sýkora
7. 9. 2018 9:16
Zelený maskot Alzák promlouvá z televizních obrazovek už jedenáct let, v rádiu se objevil dokonce o dva roky dříve. Za jeho věhlas mohou vlezlé melodie i vysoký rozpočet, který na reklamu e-shop Alza.cz vydává.
Alzák slaví narozeniny. Sledujte jeho nejlepší reklamy

Praha - Zelený mimozemšťan z reklam e-shopu Alza, lidově přezdívaný Alzák, patří mezi nejznámější maskoty v Česku. Je milovaný i zatracovaný. Oblíbily si jej zejména děti, a plyšová postavička zeleného ufona tak patří na největším českém e-shopu k nejprodávanějším výrobkům.

Pro řadu lidí je ale marťánkův pištivý hlas k nesnesení. Na internetu je tak k nalezení řada parodií na reklamy s Alzákem, z nichž některé dokonce vzývají k jeho fyzické likvidaci. "Zabij mimozemšťana, ber tablet," zní název jedné z nich.

Poprvé zazněl Alzákův hlas v reklamě před 13 lety, a to na rádiu Bonton. Grafická podoba postavičky ovšem začala vznikat až později. První televizní reklama s tehdy notně zlomyslným zeleným ufonem se na obrazovky dostala až o dva roky později, a to v roce 2007.

"Máš to rozbitý," říká na ní Alzák poté, co rozbije obrazovku kladívkem. Svým vysoce posazeným, pištivým hlasem dodnes komentuje naprostou většinu reklam e-shopu. Chytlavost reklam podporuje i využívání populárních melodií. Kontroverzní spot Sto tabletů týdně, který zvedal prodeje Alzy a svou vlezlostí některé diváky ze židlí, tak například využil melodii z lidové odrhovačky Na tom pražským mostě rozmarýna roste.

Popularita zeleného maskota, ať už pozitivní, či negativní, však není způsobená jen tím, jak mluví a vypadá. Může za ní také to, že reklamy Alzy jsou doslova všude. Alza.cz byla loni největším tuzemským zadavatelem reklamy, podle výzkumné společnosti Nielsen Admosphere nakoupila v roce 2017 reklamní plochy v ceníkové hodnotě více než 1,4 miliardy koruny.

Na přiloženém videu se můžete podívat na ty nejzajímavější a nejznámější reklamy s ukřičeným ufonem.

 

Právě se děje

Další zprávy