Brno - Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) za první dva měsíce roku uzavřela 24 restaurací a dalších stravovacích provozů. Pokračuje tak trend z loňska, kdy inspektoři za celý rok zakročili proti 144 provozovnám. Důvodem pro uzavření bývá zpravidla závažné porušení hygieny potravin. Situace zůstává ve srovnání s minulým rokem na stejně nepřijatelné úrovni, sdělil novinářům mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.
V roce 2015 inspektoři uskutečnili ve stravovacích provozech více než 15 000 kontrol, porušení předpisů zjistili ve 32 procentech případů. Letos v lednu a únoru 2016 konstatovali porušení zákona u 35 procent kontrol.
"V řadě případů se přitom jednalo porušení předpisů svědčící o naprosté neznalosti i těch nejzákladnějších povinností požadovaných potravinovým právem ze strany některých provozovatelů restaurací," popsal Kopřiva.
Důvodem pro okamžité uzavření provozovny bývají například nánosy mastnoty, prachu a zbytků potravin na zařízeních v kuchyni, nádobí a podlahách. Inspektoři považují za vážný problém také chybějící přívod teplé vody, výskyt škůdců, výrazné zaplísnění prostor a chladících zařízení, stejně jako nedodržení technologických postupů.
"Vzhledem k přetrvávající neutěšené situaci v segmentu společného stravování bude SZPI pokračovat v silném kontrolním tlaku tak, aby byla v maximální možné míře zajištěna ochrana zdraví spotřebitele," uzavřel Kopřiva. Kontroly v provozovnách společného stravování patří do kompetencí SZPI od začátku loňského roku.