Praha - Průměrný obyvatel České republiky vypil za období 1950 až 2010 celkem 87 stolitrových sudů piva a snědl 30 prasat. Vyplývá to z netradiční publikace s názvem "61 let českého strávníka", kterou na svých stránkách zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).
Během uvedených 60 let průměrný tuzemec spořádal i 3,8 tuny chleba a 4,7 tuny masa včetně vnitřností. K tomu bylo potřeba porazit 30 prasat, téměř 500 kusů drůbeže a 4,5 krávy.
Spotřeba brambor za období dosáhla v průměru 5879 kilogramů na hlavu a konzumace cukru přesáhla 2,3 tuny na osobu.
Průměrná spotřeba mléka v tekutém stavu i ve formě mléčných výrobků bez másla pak převýšila 13 tun na hlavu. Při současné průměrné roční dojivosti kolem 7100 litrů by tak k naplnění spotřeby každý obyvatel potřeboval průběžně dvě dojnice.
Na spotřebu 16.500 vajec za uvedené období by každý Čech musel postupně chovat celkem 64 slepic.
Kromě údajů o spotřebě jídla a nápojů obsahuje publikace také čísla o spotřebě cigaret v letech 1995 až 2010. Za toto období každý obyvatel ČR vykouřil v průměru přes 105.000 cigaret, což je zhruba 5250 krabiček.
Stravovací zvyklosti obyvatel se mění
Jak vyplývá ze statistik, lidé pijí méně mléka než v minulosti, na druhou stranu roste spotřeba mléčných výrobků, zejména sýrů. Snižuje se spotřeba chleba, na druhou stranu lidé více jedí rohlíky či housky.
Roste i spotřeba ovoce, kterého Češi sní kolem 90 kilogramů ročně, hlavní zásluhu na tom má dříve méně dostupné jižní ovoce.
Nejzdravější potraviny naštěstí nepatří k těm nejdražším:
Obyvatelé Česka v roce 2010, ze kterého pocházejí poslední oficiální údaje, omezili spotřebu většiny potravin. Jedli méně masa, mléčných výrobků, ovoce i zeleniny. Snížila se také spotřeba alkoholu a cigaret.
Mezi nečetné výjimky, jejichž průměrná spotřeba rostla, patřily brambory, oleje a tuky. Podle výrobců potravin i obchodníků lidé na potravinách šetřili v důsledku ekonomické krize.
Přestože v posledních letech Češi mírně snížili konzumaci piva, zůstávají největšími pijáky piva na světě před Iry a Němci. Vepřového masa snědí lidé v ČR ročně kolem 40 kilogramů, což je takřka polovina celkové roční konzumace masa.