Velký přehled éček v jídle. Podívejte se, co a jak vám škodí

Veronika Rodriguez Jiří Kropáček Veronika Rodriguez, Jiří Kropáček
Aktualizováno 1. 1. 2016 17:46
Chemické konzervanty a barviva mohou způsobit rakovinu, ale také vylepšit cholesterol.

Praha - Potraviny mohou podle odborníků souviset až s 200 různými chorobami. Způsobují je nejen mikroorganismy, ale také chemie nebo radioaktivita v jídle.

"Kromě průjmových onemocnění a otrav tak mohou stát potraviny za vznikem cukrovky, srdečních chorob nebo rakoviny," podotýká profesorka z pražské kliniky IKEM Věra Adámková.

Zdravotní rizika podle ní přináší nadměrná konzumace cukru nebo soli, problematické jsou také ztužené tuky.

"Měli bychom si neustále připomínat, že všechno, co jedly naše babičky, nemusí být zdravé pro nás. Například ztužené tuky měly svůj význam ve 20. letech 20. století, kdy byla většina populace fyzicky aktivní, navíc podvyživená. Ani jedno už dnes ale neplatí," podotkla Adámková.

Potíže mohou způsobit také "éčka" - tedy chemické konzervanty a barviva. "I když tady je potřeba podotknout, že ne všechny přísady jsou škodlivé. Například lecitiny nebo chlorofyly naopak pomáhají snižovat cholesterol v krvi," říká Adámková.

Co se do jídla přidává? To si projděte v našem přehledu.

Kyselina adipová (E 355)

  • Kyselina adipová se za normálních podmínek vyskytuje ve formě bílého krystalického prášku. V přírodě ji najdeme v rostlinných buňkách.
  • Používá se k úpravě pH, jako kypřicí látka nebo jako látka dodávající potravinám trpkou až kyselou chuť. Je odolná proti vlhkosti. Nalezneme ji v pekařských výrobcích, prášku do pečiva, v dochucovacích směsích, cukrovinkách, mléčných a masných výrobcích, nápojích, konzervované zelenině a želatinových dezertech. Dále se používá do tuků a olejů, kde zabraňuje procesu žluknutí. U výrobků, které obsahují vaječné bílky, zlepšuje jejich šlehání. U tavených sýrů a sýrových pomazánek pomáhá roztíratelnosti. Kyselina adipová se také využívá jako náhražka soli a má vlastnost udržet práškové výrobky sypké a suché. 
  • Koncentrovaná kyselina adipová je mírně toxická a slabě dráždí kůži.
  • V Česku je použití látky povoleno v nezbytném množství.
 

Právě se děje

Další zprávy