Zubová online: Odmítám politiku slepě poslušného stáda

Martina Macková
24. 6. 2008 17:35
Poslankyně odpovídala čtenářům Aktuálně.cz
Olga Zubová
Olga Zubová | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Zelená rebelka Olga Zubová stále zůstává v poslaneckém klubu své strany. I přesto, že již od minulého týdne společně s další poslankyní Věrou Jakubkovou avizují odchod.

V šestnáct hodin začala Zubová odpovídat na otázky čtenářů Aktuálně.cz.

Po dvou letech od voleb jsou ve sněmovně už tři poslanci, kteří nejsou součástí žádného z klubů pěti politických stran, které voliči poslali do parlamentu.

Zubová: Nejsme přeběhlice

Zatímco důvodem odchodu poslanců zvolených za ČSSD z klubu bylo údajné vyhrožování a nikdy nezosobněný nátlak, u zelených je podle poslankyň prý špatná komunikace v klubu, který do minulého týdne vedla Kateřina Jacques. Dnes ji nahradil Přemysl Rabas.

Čtěte také
Jakubková a Zubová zůstávají v klubu zelených

Ústupek rebelkám: Jacques skončila jako šéfka klubu

Obě poslankyně opakovaně jednají s ostatními kolegy a dodnes není jasné, jak krize v klubu zelených dopadne. Poslankyně nechtějí být spojovány s tzv. přeběhlíky ani s ČSSD. V některých hlasováních ale minulý týden návrhy opozice podpořily.

Odpovědi Olgy Zubové čtěte zde:

Odpovězeno: 24. 06. | 16:02Autor: Paul

Otázka: P. poslankyně. Jste mj. spolupředkladatelkou novely tzv protikuřáckého zákona, jsme jedna z posl. zemí, kde se smí kouřit téměř všude. Až dorebelujete, budete se tím znovu zabývat? A strana zelených?

Olga Zubová: Dobrý den, Paule,
není kam se vracet, neboť jsem z předložení návrhu tohoto zákona nikam neustoupila. Bohužel jsme se ve Sněmovně neshodli na proceduře a celá epopej se schválením této novely připomíná nekonečný seriál. Věřím, že se nám to ale nakonec povede a zákon oběma komorami projde.

Odpovězeno: 24. 06. | 16:06Autor: důchodce

Otázka: Paní poslaňkyně, naco jste dělaly 14 dní takový humbuk, že odejdete z klubu "zelených" a až ODS nalanaříla nový hlas od ČSSD, tak najednou procitnete a v klubu zůstanete. Ptám se Qui bono?

Olga Zubová: Dobrý den,
nedělaly jsme myslím "humbuk", reagovaly jsme na danou situaci a trpělivě jsme odpovídaly s kolegyní Věrou Jakubkovou na četné novinářské dotazy. Také si myslím, že celému problému bylo věnováno víc pozornosti, než bylo třeba. Ale chápu to. Zejména v souvislostech,které se objevily v poslední době na politické scéně.

Odpovězeno: 24. 06. | 16:11Autor: Petr T.

Otázka: Jaký vztah má Váš manžel k Miloši Zemanovi?

Olga Zubová: Milý Petře,
Miloše Zemana považujeme oba (já i manžel) za osobnost, která se zapsala do dějin této země a která je dodnes vnímána jako významná. Mně osobně je jako člověk sympatický.

Odpovězeno: 24. 06. | 16:12Autor: Vladimír

Otázka: Nezdá se vám, že jste obě docela směšné tím, že se necháte ve všem zpacifikovat Bursíkem? Takto jste pouze za to jak vás vidí ten Bursík v SMS.

Olga Zubová: Milý Vladimíre,
nevím, z čeho usuzujete, že jsme se nechaly zpacifikovat? Všechny naše kroky - i ten dnešní, kdy jsme se rozhodly v klubu zůstat vycházejí pouze a pouze z našeho přesvědčení.

Odpovězeno: 24. 06. | 16:16Autor: Eva

Otázka: Dobrý den,paní Zubová, co je pravdy na tom, že vás pro neúčast na volbě prezidenta a tím umožnění zvolení V.Klause "přemluvil" p.Soukup a že se váš asistent M.Stropnický tajně schází a jedná s J.Tvrdíkem?

Olga Zubová: Milá Evo,
není na tom ani špetka pravdy. Stálé opakování spekulace, že jsem cosi umožnila, už je obehraná písnička, Kdo umí počítat, ví dobře, že má neúčast neovlivnila vůbec nic.

Odpovězeno: 24. 06. | 16:20Autor: věra a martin

Otázka: Vážená paní poslankyně, co je pravdy na tom, že Kateřina Jacques se vzdala své funkce jenom proto, aby nahradila Džamilu Stehlíkovou? Jde jí jen o funkce?

Olga Zubová: Milá Věro, milý Martine!
Nejste první, kdo mi tuto otázku dnes položil. Před chvílí to byl Blesk. Skoro si začínám myslet, že je na tom něco pravdy. To by ale potvrzovalo to, že u nás skutečně vázne komunikace. Protože v klubu jsme se o tom nebavili.

Odpovězeno: 24. 06. | 16:24Autor: Aleš

Otázka: Paní poslankyně, jak budete hlasovat v případném dalším hlasování o důvěře vládě? Myslíte si, že koaliční vláda je dobrý projekt, pro který je třeba učinit nějaké ústupky, nebo považujete za lepší předčasné volby s nejistými vyhlídkami pro SZ?

Olga Zubová: Dobrý den, Aleši!
To už se zase chystá další hlasování o důvěře vlády? Tento sněmovní folklór je už trochu obehranou písničkou. Možná, že se ptáte hypoteticky. Zdá se mi, že tato země si zaslouží mít stabilní vládu a neusálé pohrůžky předčasných voleb nejsou na místě.

Odpovězeno: 24. 06. | 16:32Autor: Honza

Otázka: Vážená paní Zubová, jakou podporu má ve straně zelených křídlo Martina Bursíka? Nemyslíte, že pan Bursík má někdy až příliš blízko k ODS, která má od ideálů SZ velmi daleko? Přeji mnoho štěstí.

Olga Zubová: Hezký den, Honzo!
Nemám ráda ono dělení na křídla v SZ. Mohu vás ubezpečit, že zelení jsou poměrně jednotní. Názorovou pluralitu nechtějí vyměnit za politiku slepě poslušného stáda. A to je dobře. Chtějí se držet stranického programu a to je taky dobře. Pokud se jim zdá, že Martin Bursík vede stranu jiným směrem, než by si přála většina, řeknou mu to. Také byste upozornil řidiče autobusu, který by vás vezl do Benátek, když v programu zájezdu byla Paříž.

Odpovězeno: 24. 06. | 16:36Autor: dvě zelené

Otázka: Jste jediné 2 opravdu zelené poslankyně, nestydíte se za ty ostatní?
Děkujeme vám.

Olga Zubová: V mnoha věcech se shodneme s ostatními. Neaspirujeme na zelené se svatozáří.
Nemáme ale důvod k větším kompromisům, než je třeba.
Neděkujte, připadá nám to normální.

Odpovězeno: 24. 06. | 16:38Autor: Michal

Otázka: kdyby se každý poslanec choval jako dvě poslankyně zelených tak se tato země nikam nedostane. Jste nejslabší částí koalice a tím pádem by jste logicky měli udělat nejvíce ústupků, nemyslíte? Stačí, že všichni občané této země doplatí (doslova) na postoj zelených k jádru!

Olga Zubová: Milý Michale,
zelení už udělali hodně ústupků při podpisu vládního prohlášení. Jsme sice malým klubem, ale to neznamená, že automaticky musíme ustupovat nejvíc.

Odpovězeno: 24. 06. | 16:45Autor: karel

Otázka: Jakou roli přisuzujete M. Bursíkovi na tom, že zelení uspěli ve volbách a jsou ve sněmovně? Byli by tam, a vy, kdyby stranu vedla dana kuchtová?

Olga Zubová: Milý Karle,
v každé diskusi se pravidelně objeví názor, že bez M.Bursíka by SZ nebyla v Parlamentu. A proč si nikdo nepoloží otázku, jestli by byl M.Bursík bez SZ v Parlamentu? Jsouto spojené nádoby. Dana Kuchtová má schopnost vést stranu dobře, pokud se na sjezdu rozhodne kandidovat a bude zvolena předsedkyní.

Odpovězeno: 24. 06. | 16:51Autor: Miloslav

Otázka: Myslíte si,že zelení sedí ve správné vládě,nebo raději měli počkat na jinou koalici?

Olga Zubová: Milý Miloslave,
ideální ale zatím utopistická představa by byla, kdyby SZ měla ve vládní koalici většinu. V tomto volebním období jsme ale získali pouze 6 mandátů a myslím si, že v každé koalici bychom v tomto počtu byli nespokojeni s tím, co by se nám podařilo prosadit. Možná, že jsme si tu první roli v Parlamentu měli zkusit nejdřív v opozici,to se ukáže na konci volebního období. Uvidíme.

Odpovězeno: 24. 06. | 16:53Autor: kateřina

Otázka: Paní Olgo. Co si myslíte o Jiřím Paroubkovi jako politikovi? Děkuji.

Olga Zubová: Dobrý den, Kateřino!
Necítím potřebu komentovat předsedu jiné politické strany, omlouvám se.

Odpovězeno: 24. 06. | 16:55Autor: sharkee

Otázka: Jak je vam ve vladni koalici, ktera existuje jen diky korupci ODS a Marka Dalika? Ma vlada korupce Vasi duveru? Nestydite se? Dekuji za odpovedi

Olga Zubová: Dobrý den, Sharkee,
máte-li nějaké hmatatelné důkazy o korupci ve vládní koalici, vyjděte s nimi na veřejnost. Já je nemám.

Odpovězeno: 24. 06. | 16:58Autor: Štefan

Otázka: Dobrý den,
nemám rád ODS, lidovce ani zelené, ale Vám držím palce! Jste nejhezčí poslankyně a politička vůbec.
Sbírám autogramy, pošlete mi svou podepsanou fotku. Děkuji a přeju Vám hezký den i pevné nervy v poslanecké džungli.

Olga Zubová: Milý Štefane,
nejsem filmová hvězda a na slávu si příliš nepotrpím. Ale do vaší sbírky ráda přispěju, udělá-li Vám to radost. Musíte ale vystupit z anonymity a prozradit svou adresu.

Odpovězeno: 24. 06. | 17:00Autor: kačka

Otázka: Jsou věci v parlamentní proceduře věcí svědomí? Proč jste pomáhala opozici při nedávné obstrukci ve sněmovně? Myslíte, že vás, budete-li kandidovat ještě někdy někdo zvolí jako zodpovědnou političku?

Olga Zubová: Dobrý den, Kačko,
poslanec se má řídit svým svědomím, tak nám to říká Ústava..............
Nevím, jestli budu ještě kandidovat. Není to procházka růžovým sadem.

Odpovězeno: 24. 06. | 17:01Autor: modrozelení

Otázka: Nemáte také ten pocit, že pod vedením pana Bursíka a paní Kateřiny se z původně zelených stáváte modrozelení ?

Olga Zubová: Takhle to vidí veřejnost? Zelená barva je docela pěkná, není třeba měnit dres.

Odpovězeno: 24. 06. | 17:03Autor: Lojza

Otázka: Jaký máte názor na to, že jste jediná strana na světě, jejíž vedení prosazuje ve sněmovně úplný opak toho, na čem se usnese její členská základna?

Olga Zubová: Zdravím Vás Lojzo,
to je vážně rarita, nelíbí se nám to. Snažíme se, aby tomu tak nebylo.

Odpovězeno: 24. 06. | 17:07Autor: rex10

Otázka: mam z vas divny pocit.. proc mate potrebu resit vnitrostranicke problemy na verejnosti, myslim, ze je to znak politickeho amaterismu a malosti.. a taky duvodem, ze skoro zacinam litovat, ze jsem dal vasi strane hlas..
bez bursika nikdy nezaujmete volice ktere pro prekonani 5% hranice protrebujete..

Olga Zubová: Dobrý den,
shodneme se, že vnitrostranické problémy se na veřejnosti řešit nemají.
Snažíme se o to maximálně, to mi věřte. Některé kauzy jsou nafouknuté bubliny a na stránky tisku nepatří. O obsahu zpráv ale rozhodují víc média.........

Odpovězeno: 24. 06. | 17:10Autor: Slávek Zajíček

Otázka: Ahoj Olino, koukám, že máš té politiky tolik, žes ani neměla čas přijít na třídní sraz...:-)

Olga Zubová: Ahoj Slávku,
měla jsem to v kalendáři s vykřičníkem, ale nevyšlo to. Moc mě to mrzí. Polepším se příště!! Měj se hezky.

Odpovězeno: 24. 06. | 17:13Autor: Libuše

Otázka: P.Zubová,uvědomujete si v Praze,jak je zoufalé to,co předvádí pan Bursík?Jak znehodnotil vše,kvůli čemu lidé zelené volili?Měli jste obrovskou šanci vytěžit ze znechucení voličů ostatními stranami-voliči zelené brali jako šanci na jiný směr politiky v ČR.Vše zmařeno.

Olga Zubová: Vážená paní Libuše,
připomínky k politice našeho předsedy slýchám také, ale snad najdete i nějaká pozitiva, ne ? Nezatracujte nás, prosím, nemyslím si, že by vše bylo zmařeno, jsem optimistka.

 

Právě se děje

Další zprávy