Zemřel precizní úředník, který nezadlužil naše děti

Petr Holub
21. 5. 2011 0:08
Nekrolog: Bývalý ministr Eduard Janota desítky let určoval stav státních financí
Foto: Jan Langer

Nekrolog - Bývalý ministr financí Eduard Janota skonal před dovršením šedesátky na tenise.

Zemřel v roce, kdy platí poslední rozpočet, který na ministerstvu financí ještě připravoval.

Za sedm státních rozpočtů byl odpovědný jako ředitel odboru, deset jich sestavil jako náměstek a dva jako ministr.

"Nechtěl jsem být ministrem financí, který by přišel, seděl a koukal na deficit 160, 230 miliard a případně výš. Proto jsem upozornil experty, ostatní členy vlády a politiky, že se s tím prostě něco musí dělat," popsal Eduard Janota v roce 2009 svůj nástup do čela úřadu.

Eduard Janota 1952 - 2011

  • Na vrcholu
    Po Janu Fischerovi druhý nejpopulárnější člen úřednické vlády. 93 procent lidí mu důvěřovalo. (Průzkum STEM z února 2010.)
  • Loajální ministr
    Když poslanci na konci roku 2009 přepsali jeho úsporný návrh státního rozpočtu, vážně a nahlas uvažoval o demisi. Ale zůstal.
  • Loajální úředník
    Na ministerstvo financí nastoupil v roce 1978, jeho ministry pomalu nikdo nespočítá. V 90. letech se vypracoval na nepostradatelného. Loajální ovšem byl i jako šéf dozorčí rady Českých aerolinií, když politici do firmy instalovali Jaroslava Tvrdíka.
  • Pan Rozpočet
    "Bez Janoty se nedá sestavit rozpočet," začali časem opakovat politici i novináři. Ředitel ministerského rozpočtového odboru byl Janota od roku 1992. Ke konci jeho působení rostla kritika, že státní rozpočet je nesrozumitelný (což ale nebyl jen Janotův problém).   
  • "Byla to moje největší chyba a prohra"
    Řekl později o svém dvacetiletém členství v Komunistické straně Československa.

Neznám jiného takového

Pro Českou republiku bylo štěstí, že měla na jaře roku 2009 po ruce člověka dost schopného a zkušeného, aby zvládl největší rozpočtovou krizi moderní historie.

Drsné škrty za sedmdesát miliard, které přitom nezastavily ekonomické oživení v roce 2010, byly manévrem, který umožnil překročit rozpočtovou propast způsobenou pádem banky Lehmann Brothers.

Potíže Česka se od té doby nedají srovnávat s Řeckem, Maďarskem, Portugalskem ani se Španělskem nebo Velkou Británií. V roce 2010, když Janota odešel z ministerstva, měli Češi společně s Estonci a Lucemburčany v celé Evropě nejmenší potíže se svými dluhy.

"Neznám žádného jiného takového 'úředníka', kterému by tato země vděčila v tak velké míře za to, že je dnes vnímána jako jeden z mála ostrovů finanční stability ve vyspělém světě," zhodnotil působení Janoty na ministerstvu guvernér národní banky Miroslav Singer.

Sir Humphrey, víc než ministr

Třicetiletá kariéra Eduarda Janoty se může snadno stát hlavním argumentem k prosazení zákona o státní službě.

Na ředitele a náměstka Janotu a na jeho schopnosti sestavit rozpočet spoléhali po roce 1992 všichni ministři financí a premiéři. Nikomu nevadilo, že své cenné zkušenosti sbíral už před listopadem 1989 jako člen KSČ.

Získal pouze uctivou přezdívku sir Humphrey podle postavy státního tajemníka ze seriálu "Jistě, pane ministře". Jako britský ministr nemohl nic podniknout bez svého státního tajemníka, tak čeští ministři nemohli měnit nic na svých výdajích, pokud to prostřednictvím svých rozpočtových ředitelů nekonzultovali s vládcem celého rozpočtu.

Z ministrů se proti němu postavil jenom Vlastimil Tlustý v roce 2006. Tlustý v říjnu vydal inzerát, kde varoval před prohlubováním státního dluhu a Janota ministra kritizoval, že použil nesprávná čísla. Tlustý svého náměstka vyhodil, ovšem během tří měsíců sám přišel o křeslo.

Janotu zpátky povolal nový ministr Miroslav Kalousek, který tím na financích získal okamžitou prestiž.

Přesně, prosím!

Při konfliktu s Tlustým přitom Janota neopustil obvyklé mantinely svého chování. Ministry nechal rozhodovat, ve věcných problémech ale vyžadoval od každého co největší přímost a přesnost, na kterých si sám zakládal.

Mimořádně se ho dotklo, když byl počátkem roku 2009 obviněn, že pomocí účetních triků snížil rozpočtový schodek předchozího roku pod 20 miliard korun a dosáhl tak nejlepšího výsledku od vzniku České republiky.

Obrazem: Z úředníka v ústraní přes noc symbolem reforem

Tak výsledek rozpočtu interpretoval ministr financí Kalousek, Janota se ale v reakci na kritiku distancoval i od Kalouskova výkladu a na požádání vysvětlil, že nízký schodek zajistil tím, že do rozpočtových příjmů rozpustil 55 miliard z ministerských rozpočtových rezerv.

I když po roce 2006 působil v pravicových vládách, neopustil pro ideologické předsudky jednoznačnou pozici strážce rozpočtu. "To je paradox, rozpočet mají v pořádku země s vysokou mírou zdanění. Nechci paušalizovat, ale je to tak," pochválil rozpočtovou strategii Finska v období, kdy se všichni zdejší politici zaklínali snižováním daní.

Jako ministr dokázal překročit stín svého úřadu v korupční aféře při nákupu přístrojů pro Krajskou zdravotní v Ústeckém kraji.

Ignoroval stanovisko ministerských úředníků a nechal si problém vysvětlit od ústeckých lékařů. Dal jim za pravdu tím, že zaplatil speciální audit u soukromé firmy. Kontrola jako první popsala mechanismus, kterým se v Česku předražují zdravotnické nákupy.

 

Právě se děje

Další zprávy