Tlustý se zbavil matadora rozpočtů

aju
29. 9. 2006 15:45
Praha - Náměstek ministra financí Eduard Janota končí. Ministr financí jej odvolal poté, co Janota v novinách ostře vystoupil proti svému šéfovi.
Eduard Janota
Eduard Janota | Foto: Ludvík Hradilek

Na ministerstvu přitom působí téměř tři desetiletí a sestavil čtrnáct státních rozpočtů. Spolupracoval se všemi polistopadovými ministry, ale nástup Vlastimila Tlustého podle všeho nepřežije.

Důvodem k jeho odvolání je ostrá kritika, s níž vystoupil v dnešním tisku. "Tlustý svými inzeráty ohrožuje zájmy země," uvedl například pro dnešní HN s poukazem na sérii inzerátů, v nichž ministr tvrdí, že zadlužení země je na úrovni 1,3 bilionu korun.

Podle Tlustého však informace v inzerátech vycházely z údajů samotného náměstka Janoty. "Na tomto základě jsem se rozhodl k dnešnímu dni odvolat Eduarda Janotu z funkce náměstka ministra financí. V zájmu zjištění skutečného stavu veřejných financí České republiky a odpolitizování této záležitosti požádám Světovou banku o podrobnou analýzu", uvedl ministr Vlastimil Tlustý v tiskové zprávě.

Janota, který se podle svých slov už telefonicky dozvěděl, má jasno. "Jednoznačně za tím jsou dnešní kritická vystoupení v tisku," uvedl pro Aktuálně.cz. Proč tak ostře vystoupil proti svému šéfovi, zatím odmítl komentovat. "To vysvětlím někdy jindy," řekl.

"Inzerát vědomě nafukuje státní dluh. Navíc budí dojem, že některé arbitráže jsou prohrané a budeme platit. Ony ale přitom zdaleka neskončily. To může ovlivnit jejich výsledek," varoval v rozhovoru Janota.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Připustil, že české veřejné finance nejsou v dobrém stavu, ale přifukování problému by mohlo snížit rating země a tím například prodražit slácení zahraničního dluhu. "Pokud budeme za dluhopisy platit o procento vyšší úrok, stát zaplatí navíc šest miliard," tvrdí Janota.

"Inzeráty v situaci, kdy je všeobecná snaha tento problém zakrýt a nevěnovat se mu, jsou jednou z metod, jak dát najevo, že ten problém existuje," uvedl dnes podle ČTK ministr ve sněmovně.

"Janota byl rozpočtový matador, který zodpovídal za sestavování rozpočtu," říká Aleš Michl z Raiffeisenbank. Zdůraznil, že kdyby ministerstvo financí zveřejnilo inzerát s plánovanými škrty ve výdajích rozpočtu, prospělo by lidem více, než když si uřízne ostudu nafukováním českého dluhu.

Podle Michla byl Janota právě tím člověkem, který mohl vést politiky k tomu, jak sestavit rozpočet na rok 2007 v souladu s konvergenčním plánem pro přijetí eura. "Troufám si tvrdit, že kdyby nevládla na trhu sváteční nálada, tak koruna v reakci na odvolání náměstka Janoty oslabí," dodal.

Dlouholetý pracovník ministerstva si neodpustil dříve ani kritiku předchozího ministra financí Bohuslava Sobotky. Varoval, že pokud se neprovedou mnohem radikálnější škrty v bobtnajícím státním rozpočtu, je přijetí eura v roce 2010 pouhým snem.

Čtyřiapadesátiletý Janota vystudoval Vysokou školu ekonomickou. Při postgraduálním studiu pracoval v České státní pojišťovně. V roce 1978 nastoupil na ministerstvo financí a hned přičichnul k rozpočtu, protože nastoupil do odboru, který jej má na starosti. V roce 1992 se stal ředitelem tohoto odboru a o sedm let později se stal náměstkem ministra financí pro rozpočtovou problematiku.

Janota je ženatý a má dvě děti.

 

Právě se děje

Další zprávy