Zeman vyslechl stížnost odborů na vládu a nabízí dialog

Domácí Domácí
25. 3. 2013 13:57
Prezident a šéf odborů jednali hlavně o řešení hospodářské krize a nezaměstnanosti
Foto: Vojtěch Marek

Praha - Prezident Miloš Zeman přijal radu Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS). Setkal se se šéfy tří desítek svazů.

Odbory si prezidentovi stěžovaly, že se dohodnou se zaměstnanci i zaměstnavateli, ale nedokážou se dohodnout s vládou Petra Nečase, s níž je prý dialog obtížný.

"Nabídl jsem svou účast na jednání tripartity, protože jsem se v inauguračním projevu zavázal na zmírňování napětí v naší společnosti. Dnes jsem se dozvěděl mnohé informace, které využiju při jednáních s jednotlivými ministry vlády," řekl novinářům po jednání prezident Zeman.

Podle šéfa ČMKOS Jaroslava Zavadila otevřeli především téma nezaměstnanosti, protože to je nyní nejpalčivější. Bavili se rovněž o zastavení druhého pilíře důchodové reformy a o řešení ekonomické krize v Česku. "Dali jsme mu na pročtení dokument s našimi konkrétními návrhy, který když vezme za svůj, bude ho pak prosazovat," uvedl Zavadil.

Šéf odborářů vyjádřil naději, že budou postupovat v prosazování svých cílů společně s prezidentem. Zeman na to opáčil, že už v inauguračním projevu nabídnul být prostředníkem mezi jednotlivými skupinami společnosti. "Budu jednat separátně s vládou, zaměstnanci  a zaměstnavateli," dodal.

Vztahy odborů a vlády byly dlouhodobě napjaté. Předáci už několikrát na protest opustili jednání tripartity, ta pak loni přes půl roku vůbec nezasedala.

 

Právě se děje

Další zprávy