Zeman už nasbíral 60 tisíc podpisů, Roithová má šestinu

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
18. 8. 2012 19:55
Kandidáti na prezidenta tají, jak úspěšní jsou ve sběru podpisů
Zeman: Chci 100 tisíc podpisů
Zeman: Chci 100 tisíc podpisů | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Na podporu Miloše máme už 60 tisíc podpisů a přibývají další, oznámil ve čtvrtek volební štáb prezidentského kandidáta Miloše Zemana. Jen je nikdo ještě neviděl.

"Složku s peticemi jsme už ukázali. Jednotlivé archy ale nemůžeme předkládat, váže nás zákon na ochranu osobních údajů," zopakoval Vratislav Mynář, který sehraje roli zákonného zmocněnce pro předložení Zemanovy kandidatury.

Podobně Zemanův štáb reaguje na dotazy ohledně sponzorů volební kampaně.

"Jsme připraveni, jakmile vstoupí v platnost prováděcí zákon o volbě prezidenta, založit transparentní účet, kde budou veškeré finance," říká k tomu Mynář. Slibuje, že sponzory odtajní už na příští tiskové konferenci.

Podpisy na podporu Zemanovy kandidatury sbírá štáb dál.

"Do konce října jich snad bude sto tisíc, ale to je jen prognostický odhad," hýří optimismem Miloš Zeman.

50 tisíc podpisů není hračka

Je zatím jediný, kdo veřejně oznámil, že sebral 50 tisíc podpisů potřebných ke kandidatuře. Některé další štáby zase Aktuálně.cz slíbily, že mu petiční archy ukážou, ale až budou mít nasbírán předepsaný počet podpisů.

Podle informací Aktuálně.cz některým kandidátům nejde sběr zdaleka tak dobře, jak doufali.

"Přesnou statistiku nemáme, ale Jana Volfová odhaduje, že můžeme mít tak 20 až 25 tisíc podpisů. Nikdy jsme se netajili tím, že to půjde těžko. Lidé jsou znechucení z politiky a je velmi obtížné je přesvědčit, aby se politicky angažovali alespoň podpisem," líčí další kandidátka Jana Bobošíková.

Vladimír Dlouhý pro jistotu přišel s novinkou - najme si přes internet "studenty-brigádníky", kteří mu budou podpisy sbírat (minimum je 20 podpisů). Za každý podpis dostane sběrač 20 korun, dvacítka nejúspěšnějších pak půjde s Dlouhým "na nějaký zajímavý koncert v Praze". A pětice těch, kteří posbírají vůbec nejvíc podpisů, dostane iPad.

Dlouhý běhá a shání
Dlouhý běhá a shání | Foto: Vojtěch Marek

Tento způsob má podle Dlouhého mj. také oslovit nejmladší voliče.

Dlouhého štáb: Máme systém kontroly

"Když se nad tím zamyslíme, v podstatě je platí jako brigádníky. Na druhou stranu by to ve většině zavedených západních demokracií byli spíš neplacení dobrovolníci," komentuje Dlouhého iniciativu politolog Tomáš Lebeda.

Dlouhého štáb se hrozby, že by brigádníci s vidinou odměny falšovali podpisy, neobává.

"Máme ošetřenou kontrolu duplicit a namátkou vyzveme vybrané lidi a požádáme je o stvrzení, že arch podepsali," řekl našemu deníku mluvčí Dlouhého kampaně Marek Zeman.

Kolik podpisů do předepsané hranice chybí Janu Fischerovi, který kandidaturu ohlásil jako vůbec první, není jisté.

"Průběžně ta čísla nekomentujeme," odmítá upřesnit počet Jan Novák z volebního týmu Jana Fischera, hned ale dodává, že to "jde dobře".

Roithová má pyramidu - a pětinu podpisů

Naopak u lidovecké kandidátky Zuzany Roithové je jasné, že má v tuto chvíli asi pětinu potřebných podpisů.

"V regionech mají splněno tak 20 až 25 procent kvót. Není to rovnoměrné, někde je to 30 procent, jinde jen 15. Závěr by měl být koncem září," komentuje stav Martin Horálek ze štábu Roithové s tím, že přímo ve čtvrtek dělali kontrolu stavu.

Lidovecká kandidátka má pyramidový systém "tisíckářů", kteří zodpovídají za sběr tisícovky podpisů, pod sebou mají "stovkaře" a "desítkáře".

"Ti desítkáři musejí lidi, kteří podpisují petici, stoprocentně znát," dodává Horálek.

Přemysl Sobotka: Stačí poslanci a senátoři

Kandidát ODS Přemysl Sobotka si naopak s podpisy vůbec nemusí hlavu lámat - využije parlamentní nominaci od poslanců a senátorů.

"Ústava tuto šanci dává a já mám podepsanou nominaci od všech senátorů a poslanců klubu ODS," řekl Aktuálně.cz Sobotka.

Stejně tak Karla Schwarzenberga budou nominovat zákonodárci za TOP 09 a Starosty.

Parlamentní nominaci má v kapse i Miloš Zeman (podpisy desítky senátorů pro něj sehnal Vladimír Dryml, tehdy ještě senátor za ČSSD, ze které teď odešel). Zeman ale svou podporu demonstruje právě i sběrem podpisů.

Přes možnost parlamentní nominace sbírá podpisy pod petici i kandidát ČSSD Jiří Dienstbier: "Sběr pokračuje, 50 tisíc podpisů není samo sebou, ale nepochybuji o jejich shromáždění. Předpokládám, že tato podmínky nakonec zúží počet kandidátů."

 

Právě se děje

Další zprávy