Zeman si otevřel účet na kampaň. Ta vyjde na 12 milionů

ČTK ČTK
6. 9. 2012 13:41
Zemana už kampaň stála přes 3 miliony korun. Zatím nasbíral 80 tisíc podpisů
Miloš Zeman.
Miloš Zeman. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Prezidentský kandidát Miloš Zeman ve středu otevřel účet pro financování své volební kampaně, jak mu ukládá zákon. Oznámil to na středeční tiskové konferenci.

Předseda Strany práv občanů - Zemanovci Vratislav Mynář řekl, že Zemanovcům se už podařilo získat pro svého kandidáta přes 80.000 podpisů. Zeman měl zákonem předepsaný počet 50.000 podpisů již v červnu jako první z prezidentských kandidátů.

Zemanova dosavadní kampaň už podle člena volebního výboru Martina Nejedlého stála více než tři miliony korun. Šlo především o nájemné za jeho kancelář v Loretánské ulici v Praze, automobil, jímž jezdí na volební akce, a o rozeslání dvou milionů letáků s výzvou k podpoře.

Tyto výdaje hradila SPOZ a Zeman to od své strany dostal formou věcného daru, což zákon umožňuje, řekl ČTK Nejedlý.

Odhadl, že za další předvolební aktivitu Zeman utratí kolem 12 milionů korun. Bude to například rozeslání jeho "životního příběhu" do čtyř milionů domácností, využití internetu i billboardy, kterých se Zeman zprvu odříkal.

Zemanův tým je podle Nejedlého připraven zveřejňovat jména dárců, aby vyloučil jakékoli pochybnosti o financování kampaně.

Nejedlý uvedl dva příklady sponzorů. Reklamní firma Matchball darovala 500.000 korun a podnikatel Jaromír Bogr 200.000 korun. V minulosti se objevily spekulace, že SPOZ sponzorovala ruská firma Lukoil provozující čerpací stanice. Firma to popřela s tím, že to není součástí její strategie ani do budoucna.

Transparentní účet, na němž mohou lidé sledovat finanční dary prezidentských kandidátů i výdaje na kampaň, už zřídili Jan Fischer, Jiří Dienstbier i europoslankyně podporovaná KDU-ČSL Zuzana Roithová.

Dárci jsou hlavně politické strany

Zeman chce ve své pražské kanceláři pořádat pravidelné tiskové konference, na které bude zvát známé osobnosti, které mu daly svou podporu.

Na první, která se uskuteční 13. září, přijde právník Jan Kříž, na další zpěvák Laďa Kerndl a mistr světa v boxu Lukáš Konečný. Postoupí-li do druhého kola, pak prý na tiskovou konferenci přijde "skutečná bomba". Více ale odmítl prozradit.

Prezidenta budou lidé vybírat ve dvou kolech, do druhého, které se bude konat po dvou týdnech, postoupí dva nejúspěšnější z kola prvního. Na kampaň před prvním kolem mohou dát nejvýše 40 milionů korun, na finále ještě dalších deset milionů. Prezidenta budou moci volit i Češi žijící v zahraničí.

Kandidáti musí sestavit tří až pětičlenný volební výbor, který bude zodpovědný za financování kampaně. Výdaje na propagaci budou hradit přes zvláštní účet. Účetnictví mají zveřejnit do dvou měsíců od voleb na internetu a dodat k přezkumu senátnímu mandátovému a imunitnímu výboru.

Hlavními dárci kandidátů jsou zatím politické strany. Kandidát ČSSD Jiří Dienstbier dostal od své strany téměř 950.000 korun, ODS vyčlenila pro svého kandidáta Přemysla Sobotku 15 milionů korun a Janu Fischerovi spolumajitel Třineckých železáren Tomáš Chrenek daroval devět milionů korun.

 

Právě se děje

Další zprávy