Zeman řeční o dronech a boji s IS, peníze na armádu přitom nejsou, kroutí hlavou poslanci

Peter Gabal´
30. 9. 2015 14:26
Český prezident Miloš Zeman na půdě Valného shromáždění OSN vyzval k vytvoření protiteroristických jednotek rychlé reakce. Představoval by si boj pomocí dronů, helikoptér, za spolupráce tajných služeb a specializovaných komand. Zatímco armáda úvahy o možném zapojení Česka rovnou odmítla jako předčasné, poslanci z výboru pro obranu neskrývají skepsi. Podle nich je armáda podfinancovaná, takže Zemanova silná slova neladí s tím, co Česko skutečně může nabídnout.
Česká armáda je podle poslanců podfinancovaná. Ilustrační snímek
Česká armáda je podle poslanců podfinancovaná. Ilustrační snímek | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Český prezident Miloš Zeman na půdě Valného shromáždění OSN vyzval k vytvoření protiteroristických jednotek rychlé reakce. Cestu však nevidí v nasazení těžké techniky, ale v použití malých jednotek, které s pomocí dronů, helikoptér, za spolupráce tajných služeb a specializovaných komand zasáhnou nervová centra teroristů.

Zda a jak by ke vzniku a fungování takových jednotek mohla přispět Česká republika, Zeman neupřesnil. 

Místopředseda sněmovního výboru pro obranu Ivan Gabal (nestr. za KDU-ČSL) Zemanův projev rovnou označil za „postoj, který nemáme podložený výkonností“. Česká armáda podle něj nemá naplněné stavy bojových jednotek, její modernizace zaostává, chronický nedostatek financí snižuje její bojovou připravenost a schopnost operovat v terénu, kde by probíhal boj s teroristy.

„Je zde zřetelný rozpor mezi bojovými postoji prezidenta nebo ministra financí a reálnou schopností je naplnit,“ říká Gabal o malé ochotě zvýšit rozpočet na obranu.

Více peněz do armády nepřiteče

V tom se shoduje s opozičním kolegou z výboru pro obranu Markem Ženíškem (TOP 09). „Myslím si, že navrhovat něco takového a být hlavou státu, kde rozpočet na armádu nedosahuje dvou procent hrubého domácího produktu, je pro prezidenta příznačné,“ sdělil Ženíšek.

K takovému podílu výdajů na obranu se Česko zavázalo při vstupu do NATO. Ve skutečnosti jsou však výdaje o polovinu menší a i výhled na dalších pět let uvažuje o postupném růstu pouze na 1,4 procenta HDP.

Rozpočet na příští rok začne v následujících dnech projednávat Poslanecká sněmovna. Poslanec Gabal však nevidí naději na zvýšení peněz na obranu. „Koaliční strany vytvořily plán, který ale neplní,“ říká a varuje: „Pokud bychom začali přijímat úkoly, které nejsme schopni plnit srovnatelně s francouzskou nebo britskou armádou, tak případnou spojeneckou operaci poškodíme.“

Chystat bychom se měli bez ohledu na prezidenta

Prezident Zeman v OSN odmítl zaměřit se v boji proti terorismu pouze na Islámský stát, oba členové výboru pro obranu se ale shodnou, že právě ten by měl být cílem společné mise. „Ať už NATO, OSN či Evropské unie,“ uvedl Ženíšek. „Buď budeme jako evropská koalice bojovat s Islámským státem, nebo budeme vydávat peníze na sociální věci a doprovodné náklady,“ říká v souvislosti s uprchlickou vlnou i Gabal. Podle něj si však vládní koalice neuvědomuje, že by se měla připravovat na případnou účast na operaci proti Islámskému státu „bez ohledu na to, co tam vykládá prezident“.

Zda a jak by se na boji s teroristy podíleli Češi, není zatím jasné. Ministerstvo obrany otázku označilo za předčasnou. „Dosud tyto síly nevznikly, nebyly stanoveny parametry konkrétní operace a požadované síly pro její provedení,“ sdělil Jiří Caletka z tiskového odboru resortu. Dostupné síly a prostředky bude podle něj možné určit až s ohledem na konkrétní požadavky. Ještě stručnější byla reakce generálního štábu, který se omezil na konstatování o předčasnosti takových úvah.

 

Právě se děje

Další zprávy