Zeman nyní chce, aby Rusnok vládl až do května

Domácí Domácí
11. 7. 2013 7:35
Prezident podpoří ve sněmovně Rusnokovu vládu, předčasné volby však ne
Prezident jmenoval vládu, nechce ji už jen do září, ale až do květnových voleb.
Prezident jmenoval vládu, nechce ji už jen do září, ale až do květnových voleb. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Prezident Miloš Zeman změnil během sestavování kabinetu Jiřího Rusnoka svůj pohled na to, jak dlouho by měla vláda vzešlá z jeho vůle zůstat u moci. 

V rozhovoru pro deník Právo vyjádřil víru, že Rusnok a jeho tým uspějí na začátku srpna při hlasování o důvěře ve sněmovně a vydrží až do řádných voleb v květnu příštího roku. Ještě dva týdny předtím však mluvil o jiném časovém horizontu, a to o konci září tohoto roku.  

"To je termín, kdy už podle ustálených parlamentních procedur musí být hotov návrh zákona o státním rozpočtu," zdůvodnil tehdy Rusnokovo jmenování navzdory předložené koaliční většině ve sněmovně.

Nyní na otázku, zda si myslí, že Rusnokův tým dovládne do příštího jara, řekl:  "Samozřejmě že bych si to přál, protože sněmovna je rozpolcena zhruba půl na půl."

Prezident Právu dále řekl, že 8. srpna přijde před hlasováním Rusnokovu vládu do sněmovny podpořit. Před hlasováním o rozpuštění sněmovny v příštím týdnu se naopak ve sněmovně neobjeví, i když jmenování Rusnoka obhajoval také tím, že to je cesta k předčasným volbám.

Prezident dále řekl, že v případě Rusnokova neúspěchu může ve druhém pokusu o sestavení vlády dát příležitost sociální demokracii či bývalé vládní koalici. V obou případech však tyto možnosti víceméně zpochybnil.

Jak ministři dostali dekrety. Podívejte se:

"Budu naléhat na to, aby to bylo 101 podpisů v okamžiku jmenování případného nového premiéra či premiérky," vzkázal pro případný druhý pokus do řad koalice.

A předsedovi ČSSD Bohuslavu Sobotkovi připomněl, že už možnost sestavit vládu odmítl.  "Uvítal bych, kdyby si řekl o první pokus, protože první pokus má vždycky větší naději než pokus druhý," řekl prezident v Právu.

Vyzval také sociální demokraty, aby Rusnokovi svůj hlas ve sněmovně dali.  "Uvítal bych to, protože pokus soc. dem. sestavit vládu by patrně nezískal důvěru ve sněmovně, a to by zákonitě podle ústavy vedlo ke třetímu pokusu, kdy by vládu sestavila bývalá vládní koalice. Myslím si, že soc. dem. si toto nebezpečí uvědomuje," řekl prezident.

Několik hodin před zveřejněním rozhovoru připustil podporu Rusnoka ve veřejném prohlášení také 1. místopředseda ČSSD Michal Hašek považovaný za Zemanova spojence uvnitř hlavní opoziční strany.

 

Právě se děje

Další zprávy