Zeman nese na Hrad 105 000 podpisů, má nejvíc ze všech

ČTK ČTK
1. 11. 2012 16:33
Miloš Zeman se ve čtvrtek oficiálně registroval jako prezidentský kandidát
Foto: Jan Langer

Praha - Prezidentský uchazeč Miloš Zeman ve čtvrtek stvrdil svou kandidaturu na prezidenta. Oficiálně se totiž registroval do souboje o Hrad a přinesl s sebou přesně 105 439 podpisů.

Bývalý předseda ČSSD a vlády je společně s expremiérem úřednické vlády Janem Fischerem zatím favoritem prezidentské volby.

Fischer sesbíral asi 101 000 podpisů, jejich sběr ale už dříve ukončil a podání kandidatury už má také za sebou.

Zeman výsledky sběru podpisů pod petici požadující jeho kandidaturu představil ve čtvrtek ve své kanceláři v pražské Loretánské ulici. "Chtěl bych vyjádřit své poděkování všem, co podepsali. Vážím si jejich podpory," řekl Zeman.

Do volebního týmu plánuje zapojit i sedmnáctiletou dceru Kateřinu. Prý na její vlastní přání. "Možná vám ji na příští tiskové konferenci předvedeme," řekl novinářům Zeman.

Po oznámení konečného součtu podpisů se členové jeho týmu vydali na ministerstvo vnitra. Zeman se na úřadu oficiálně registruje do prezidentské volby.

Zemana na jaře podpořil i prezident Václav Klaus a uvedl, že je podle něj vhodnou osobností pro kandidaturu na příští hlavu státu.

"Miloše Zemana považuji za významnou osobnost české politiky, s čímž jsem se nikdy netajil. Jeho prezidentkou kandidaturu považuji za logické vyústění jeho politické i životní dráhy," uvedl tehdy Klaus.

Lhůta končí 6. listopadu

Úmysl být nástupcem Klause oznámilo zhruba 25 lidí. Kolik jich nakonec do voleb půjde, záleží na splnění nezbytných podmínek kandidatury.

Podle dosavadních prohlášení je zatím splnilo zřejmě devět adeptů na prezidenta.

Čtyři z nich - někdejší premiér Jan Fischer, vicepremiér Karel Schwarzenberg (TOP 09), místopředseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS) a europoslankyně Zuzana Roithová (KDU-ČSL) své přihlášky už odevzdali ministerstvu vnitra.

Někdejší ministr Vladimír Dlouhý se půjde do prezidentské volby registrovat v pátek. Do konce týdne to plánuje stihnout i místopředseda ČSSD Jiří Dienstbier.

Příští týden tak učiní bývalá europoslankyně Jana Bobošíková (Suverenita) a výtvarník a skladatel Vladimír Franz. Potřebné hlasy shání ještě podnikatel a nový senátor Tomio Okamura, herečka Táňa Fischerová, o splnění podmínek se snaží též prezidentův tajemník Ladislav Jakl.

Kandidáti na hlavu státu se na ministerstvu vnitra musejí registrovat do 6. listopadu.

 

Právě se děje

Další zprávy