Zelení sílí, mohli by porazit komunisty

Simona Holecová
21. 9. 2006 15:00
Praha - Povolební hádky politiků mají tyto výsledky: Levice slábne. A lidovci sahají po štafetovém kolíku US-DEU a ODA: Jsou nejslabší stranou.
Martin Bursík sedí v první řadě uprostřed
Martin Bursík sedí v první řadě uprostřed | Foto: Ludvík Hradilek

Tak lze číst výsledky pravidelného výzkumu politických preferencí, který dnes zveřejnila agentura STEM, která v prvním zářijovém týdnu oslovila 1546 respondentů starších osmnácti let.

Ti odpovídali na otázku, koho by vybrali, pokud by příští týden šli k volbám do Poslanecké sněmovny.

Lidovecký poslanec Cyril Svoboda.
Lidovecký poslanec Cyril Svoboda. | Foto: Ondřej Besperát

ODS podpořilo téměř 33 procent dotázaných. ČSSD necelých 27 procent. Strana zelených a KSČM dosáhli na desetiprocentní podporu (10,3 a 10 procent).

Lidovci by se podle aktuálních preferencí do parlamentu nedostali. Nenasbírali potřebných pět procent pro vstup do sněmovny.

Zelení sílí

Zeleným projevilo vůbec poprvé v historii sympatie více lidí než komunistům. Ovšem - s přihlédnutím ke statistické chybě - to ještě neznamená, že by se to při skutečných volbách opakovalo.

Infobox
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Infobox

Strana Zisk mandátů podle STEM ODS

84

ČSSD

69

KSČM

22

Zelení

19

KDU-ČSL

6

Poznámka: Výpočet zisku mandátů se odvozuje od stranických preferencí, zohledňuje však i dlouhodobé trendy a chování voličů u voleb. Například lidovci, které nyní podporuje 4,2 procenta voličů, tento přepočet "zvýhodňuje"; bere v potaz doposud věrnou lidoveckou základnu příznivců.

Výsledky znamenají (po letních měsících stagnace, kdy strany zaznamenávaly jen drobné posuny) první náznaky změn.

Jakkoli jde o změny drobné, pokud by se konaly předčasné volby, mohly by kartami zamíchat. A to díky metodě přepočítávání hlasů v závislosti na velikost krajů.

Před časem chystaný trojkoaliční kabinet ODS, lidovců a zelených by ve sněmovně nyní mohl získat potřebnou většinu. Trojkoaliční poslanci by mohli obsadit až 109 křesel.

"ODS oproti červnovým volbám skutečně mírně posílila, naopak ČSSD a KSČM oslabily," napsali autoři šetření.

Z detailní analýzy vyplývá, že politická scéna se dál štěpí mezi dvě největší strany. Zatímco sympatizanti ODS mají dlouhodobě nálepku věrných voličů, sociální demokraté museli vždy počítat s tím, že jejich tábor skalních příznivců není nijak velký. To se mění. "Vazby příznivců ČSSD ke straně posilují," píše se ve zprávě STEM k průzkumu.

Naopak - tradičně pevný elektorát lidvoců kolísá. Strana ztratila až tři procenta podpory.

 

Právě se děje

Další zprávy