Zelení rozvinuli před čínskou delegací vlajku Tibetu

red DOM
25. 9. 2008 15:20
Číňané okamžitě opustili sněmovnu
Vlajka pro Tibet, zatím ještě stále v okně zelených v Poslanecké sněmovně.
Vlajka pro Tibet, zatím ještě stále v okně zelených v Poslanecké sněmovně. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Mezi lavicemi v jednacím sále sněmovny se ve čtvrtek opět objevila tibetská vlajka. Při návštěvě delegace čínského parlamentu ji podle informací Českých novin rozvinuli poslanci zelených. Čínská skupina pak okamžitě opustila galerii. Opoziční poslanci gesto některých vládních zákonodárců odsoudili. Část poslanecké skupiny ČR - Čína se od vyvěšení vlajky distancovala.

"Odsuzuji provokativní a infantilní vystoupení poslanců," citovaly České noviny člena skupiny Pavla Kováčika z KSČM. Podle něj odsuzující prohlášení s omluvou čínské delegaci podepsalo zatím asi deset zákonodárců.

Sněmovna v dubnu schválila prohlášení o Tibetu a vyzvala v něm k dodržování lidských práv, propuštění politických a náboženských vězňů a k zastavení pronásledování.

"My jsme se v usnesení zavázali, že všichni představitelé Poslanecké sněmovny budou při kontaktu s představiteli Čínské lidové republiky zmiňovat otázku ochrany lidských práv a problematiku Tibetu. My jsme literu tohoto usnesení dnes naplnili," řekla novinářům poslankyně zelených Kateřina Jacques.

Foto: Ludvík Hradilek

Poslanci akci kritizují i chválí

Podle poslankyně ČSSD Vlasty Bohdalové poslanci vyvěšením tibetské vlajky "velmi hrubě zneužili" parlamentní půdu a urazili členy čínské sněmovny. "Může se stát komukoliv, že mu domů na návštěvu přijde někdo, koho zrovna nemá rád, ale slušnost velí se k tomuto návštěvníkovi chovat slušně. Můžu hájit lidská práva, jak chci, ale nesmím k tomu zneužívat půdu parlamentu," řekla Bohdalová.

Podle občanského demokrata Marka Bendy (ODS) někteří poslanci jen vyjádřili svůj názor a upozornili na to, že by čeští představitelé měli čínským vždy otázku lidských práv připomínat. "To je přece základní lidská povinnost," řekl Benda.

Členové Všečínského shromáždění lidových zástupců z výboru pro etnické záležitosti do Prahy přijeli podle Českých novin za sněmovním petičním výborem. Ve čtvrtek se přišli podívat na jednání dolní komory.

Komunistický místopředseda sněmovny Vojtěch Filip, který schůzi řídil, na okamžik debatu o daních přerušil a delegaci přivítal. Někteří zákonodárci zatleskali. Zelení rozvinuli tibetskou vlajku. Čínští delegáti okamžitě odešli z galerie. Jejich vyjádření se nepodařilo získat.

Miloslav Vlček odpovídal online ze své kanceláře předsedy sněmovny.
Miloslav Vlček odpovídal online ze své kanceláře předsedy sněmovny. | Foto: Ondřej Besperát

Odznáček v klopě, vlajka v okně

Naposledy se s tibetskou vlajkou objevil před letošní olympiádou v Číně premiér Mirek Topolánek (ODS). Měl malý odznáček v klopě.

Zelení tibetskou vlajku ve sněmovně rozvinuli už letos v březnu při výročí protičínského povstání v Tibetu. Vyvěsili ji v okně svého poslaneckého klubu. Ve sněmovně to vyvolalo pozdvižení.

Šéf dolní komory Miroslav Vlček tehdy řekl, že vyvěšování vlajek v dolní komoře má určitá pravidla. Prapory na parlamentních budovách prý nelze vyvěšovat tak, jak kdo chce.

 

Právě se děje

Další zprávy