Zelení po celodenní přetahované potvrdili Lišku

Martina Macková, Kateřina Eliášová
2. 12. 2007 18:25
Kdo vybírá ministra? Zelení se nemohli shodnout
Poslanec Ondřej Liška.
Poslanec Ondřej Liška. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Střet uvnitř nejednotné vládní Strany zelených pokračoval v neděli od deseti hodin na pražské Novotného lávce až do půl sedmé večer. Záminkou k další bitce se stala nominace poslance Ondřeje Lišky, který by se měl stát novým ministrem školství.

Neděle: Nejprve klid, ale pak...

Okamžitě po oznámení Liškova jména na konci listopadu pohltila nejmenší koaliční stranu opět debata o tom, zda může nového ministra vybrat pouze předsednictvo, nebo tak musí učinit celá republiková rada.

Problém, který řeší zelení už měsíce. Jejich stanovy, platné z doby, kdy ještě nebyli parlamentní stranou, totiž nepočítají s tím, že by vůbec ministry měli.

Nejprve dusno, pak Liška

Dopolední rozjezd nedělní republikové rady byl umírněný, lídři se dokonce shodli, že zatím nebudou ostřit spor předsedy Martina Bursíka s "rebelem" Martinem Stropnickým o vliv ve vedení SZ.

Dana Kuchtová nebyla při tiskové konferenci Strany zelených se slovy jejího předsedy spokojená.
Dana Kuchtová nebyla při tiskové konferenci Strany zelených se slovy jejího předsedy spokojená. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Po obědě se však schůzka zauzlila - Bursík, jeho oponentka a exministryně Dana Kuchtová a další politici se kvůli přetrvávajícím sporům zamkli na uzavřené jednání. Republiková rada byla na tu dobu přerušena.

Shromáždění širšího vedení pokračovalo až v neděli vpodvečer.

Nakonec po šesté večer stranické špičky vyšli před novináře s prohlášením: Republiková rada potvrzuje Ondřeje Lišku coby ministerského kandidáta Strany zelených.

Bursík-Stropnický: Nejprve Odloženo

Kromě očekávané diskuze kolem Lišky a sporů o pravomocech svých orgánů strana podle některých zdrojů měla řešit také nové vedení republikové rady. Z jejího čela nedávno odstoupil předseda Dalibor Stráský, na jeho místo by mohl být zvolen místopředseda Martin Stropnický, největší kritik Bursíkova vedení.

Nakonec se však volba na program nedělního jednání vůbec nedostala.

Bursík svůj vztah k Stropnickému nijak neskrývá. "Já si nemyslím, že přispívá naší politice, dělá problémy," řekl v neděli ráno Bursík. Stropnického odvolání z vedení Republikové rady Zelených však sám nenavrhl: "Není to tak aktuální na to, abychom se do toho pouštěli."

Podle Bursíka je teď důležité, aby se zelení vnitřně uklidnili a dokázali se spolu bavit.

Sjezd? Zatím ne

Sjezd, který by mohl stanovy změnit, ale strana plánuje až příští rok. Kvůli neshodám na jméně nového ministra, není jasné, zda plánováný sjezd nebude dokonce volební.

Ondřej Liška (uprostřed) během diskuze s Martinem Bursíkem (vlevo) a Kateřinou Jacques (vpravo).
Ondřej Liška (uprostřed) během diskuze s Martinem Bursíkem (vlevo) a Kateřinou Jacques (vpravo). | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

"Sjezd potřebný není, jsme to schopni zvládnou bez restruktulizace té strany. Navíc, je třeba si uvědomit, že ten sjezd by nevolil jen předsedu, ale i místopředsedy," varoval Bursík.

Místo sjezdu by Bursík raději svolal soustředění. "Bude to někde venku a nebudeme hlasovat, ale budeme si jen povídat," přeje si Bursík.

Exministryně školství Dana Kuchtová a další členové republikové rady tvrdě kritizují předsedu strany Martina Bursíka. Vyčítají mu nekomunikaci a "sólové" rozhodování.

Kuchtová: Bursík neví, co je kompromis - ČTĚTE ZDE

Liška bude. Nejspíš

I když republiková rada navrhla na post poslankyni Olgu Zubovou, Lišku jako ministra schválí.

Již minulý týden se i mnozí z Bursíkových kritiků Aktuálně.cz vyjádřili, že třicetiletý poslanec je kvalifikovaný a perspektivní na tuto funkci. Sám Liška míní, že jeho jmenování by mohlo situaci v partají uklidnit.

Nejsem Bursík mladší, jsem Ondřej Liška - ČTĚTE ZDE

 

Právě se děje

Další zprávy