Zelení míří do vedení sněmovny. Má to být Jacques

Martina Macková
4. 6. 2008 12:40
Koalice se s opozicí utká i o další změny ve funkcích
Dva z šesti poslanců - ministr Ondřej Liška a budoucí místopředsedkyně sněmovny Kateřina Jacques
Dva z šesti poslanců - ministr Ondřej Liška a budoucí místopředsedkyně sněmovny Kateřina Jacques | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Poslanecké sněmovně přibude další vysoký funkcionář. Koalice se chystá prosadit zvolení šestého místopředsedy, tentokrát za Stranu zelených.

Zelení jsou poslední ze stran, která nemá tuto funkci. Obsadí ji téměř jistě poslankyně a předsedkyně klubu Kateřina Jacques. Ta to nevyvrátila, i když jasné potvrzení také nedala.

"Nebudu odpovídat na tuto otázku, musíme to probrat v klubu. Vím, že se spekuluje o mém jméně," řekla Aktuálně.cz Jacques na přímý dotaz, zda bude kandidátem na post právě ona. "Ještě jsme jméno neprobírali," tvrdí také předseda Martin Bursík.

Čtěte také: Koalice vyhlásila opozice válku o funkce ve sněmovně

Zelení opět rozděleni

Zelení jako nováček ve sněmovně přitom deklarovali hned po volbách, že nelpí na funkcích a předseda Martin Bursík dokonce nepožadoval jako ostatní koaliční strany ani zastoupení svých lidí ve všech výborech, které v komoře pracují.

Foto: Aktuálně.cz
Blog Bohuslava Sobotky:
ODS ztrácí nervy, zelení čile obchodují

Nyní je to jinak. "Chceme se účastnit rozhodovacích procesů ve vedení sněmovny. Za to dáváme k dispozici funkci předsedy výboru pro evropské záležitosti," řekla Jacques. "Je to správné pro paritní zastoupení ve funkcích," dodal Bursík.

Předsedou výboru byl donedávna ministr školství Ondřej Liška. Zelení přiznávají, že nemají adekvátní náhradu. "Není to jen politická funkce, předseda musí mít kvalifikační  předpoklady. A naši poslanci nemají zájem o tuto funkci," uvedla Jacques.

S tím, aby strana žádala tuto funkci, ale zásadně nesouhlasí dvě poslankyně zelených. "Zřizujeme tím novou funkci, to jsme nechtěli nikdy dělat. Je to v rozporu s naším programem," řekla Aktuálně.cz Olga Zubová. Spolu s Věrou Jakubkovou se včera na klubu postavily proti tomuto plánu.

"Nesouhlasíme s tím. Nebudeme na tuto funkci kandidovat. Nemyslím si ani, že je dobré nyní posilovat postavení zelených ve vládě," řekla Jakubková.

Jacques je sice předsedkyní klubu, a to ji neumožňuje zároveň přijmout nový post, ale je pravděpodobné, že by se stranické funkce v případě postupu na vyšší pozici vzdala. Novým předsedou by se pak stal poslanec Přemysl Rabas. Další dva členové klubu jsou již ministry a dvě poslankyně tuto funkci odmítají.

Politická pažravost?

Opozice to označuje nesmyslné. "Je to politická pažravost," řekl předseda ČSSD Jiří Paroubek. "Strana má jen šest poslanců, ale čtyři ministry, z toho dva jsou zároveň poslanci a ještě bude mít místopředsedu sněmovny," kroutí hlavou.

Šéf klubu ODS Petr Tluchoř na tom ale nevidí nic zvláštního. "Je to součástí politických dohod. A když to nyní Strana zelených požaduje, není důvod jí nevyhovět. Každá strana má místopředsedu," řekl Tluchoř.

Místopředsedy sněmovny jsou nyní Miroslava Němcová, Lucie Talmanová (ODS), Jan Kasal (KDU-ČSL), Lubomír Zaorálek (ČSSD) a Vojtěch Filip (KSČM). Sněmovnu vede Miloslav Vlček z ČSSD.

Opoziční poslanec David Rath označil chystané jmenování Jacques do funkce za obchod. "Zelení vymění post za demokratické principy tradované ve sněmovně," řekl v narážce na to, že koalice se chystá změnit poměry členů výborů ve svůj prospěch.

"Je to zvláštní už z pohledu osobních vztahů. Nejde už ani snad o nějakou balkanizaci, jako spíš o zvyklosti z dob dynastií, kdy se z milenek dělali hodnostáři," dodal Rath.

Jacques je v současnosti přítelkyní předsedy zelených Martina Bursíka.

Jednou z místopředsedkyň sněmovny je také Lucie Talmanová (ODS), přítelkyně premiéra Mirka Topolánka.

Být místopředsedou sněmovny znamená pro politika také podstatně větší plat, celkem 117 200 korun. Poslanecký plat je přitom 61 400 korun.

 

Právě se děje

Další zprávy