Část zelených chce výměnu ministra Schwarzenberga

Kateřina Eliášová
5. 4. 2008 13:00
Zelení dnes oznámkují své ministry
Ondřej Liška (uprostřed) během diskuze s Martinem Bursíkem (vlevo) a Kateřinou Jacques (vpravo).
Ondřej Liška (uprostřed) během diskuze s Martinem Bursíkem (vlevo) a Kateřinou Jacques (vpravo). | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Šéf zelených Martin Bursík označuje česko-americkou smlouvu o radaru za úspěch své strany, jeho oponenti se chystají říct opak. Na dnešní pražské zasedání republikové rady si pozvali i ministra zahraničí Karla Schwarzenberga.

Republiková rada chtěla Schwarzenberga vyslechnout, měl jim podat zprávu o jednání summitu NATO v Bukurešti.

Ministr zahraničí se dopoledne sešel s Bursíkem a ministrem Ondřejem Liškou a o summitu je informoval.

Odpoledne se pak Schwarzenberg dostavil i na jednání republikové rady.

Severoatlantická aliance ve čtvrtek celý systém protiraketové obrany podpořila a uznala ho jako příspěvek k obraně Evropy i USA. Ze summitu v Bukurešti pak přišla zpráva, že Česko se Spojenými státy podepíší smlouvu o radaru zřejmě už v květnu.

Zelení uspěli se svou podmínkou, aby byl radar součástí společné obrany NATO. Některým straníkům se ale nelíbí příliš vágní formulace. Na loňském sjezdu požadovali, aby byl radarový obranný systém začleněn do řízení a velení NATO.

Foto: repro Aktuálně.cz
Češi a Američané získali souhlas NATO s radarem
Schválení smlouvy o radaru je ve sněmovně dál nejisté
Bursík: Zelení budou o radaru hlasovat podle svědomí

"O integraci do řízení a velení NATO není možné v tuto chvíli hovořit, a proto si myslím, že v úplnosti tato naše podmínka nebyla splněna," řekl k tomu například ministr školství Ondřej Liška.

Obdobný názor má i 1. místopředsedkyně strany Dana Kuchtová. "Loni na sjezdu jsme nadto požadovali, aby ČR projednala vybudování tohoto obranného systému v Radě NATO a v Radě Evropské unie a usilovala o společné stanovisko v této otázce. A Evropská unie v otázce radaru v tuto chvíli jednotné stanovisko nemá," řekla Aktuálně.cz Kuchtová.

Více Evropy, méně USA

V sobotu se bude o radaru na republikové radě mluvit asi nejvíc. Taky proto, že strana bude probírat jednotlivé zprávy odborných sekcí strany. Zelení chtějí své zástupce ve vládě oznámkovat, jak se jim daří plnit stranický program.

Zahraniční sekce strany vedená Jiřím Čáslavkou je dost kritická.

"Bezpečnostní politika ČR je z hlediska rovnováhy mezi rozvojem společné zahraniční a bezpečnostní politiky EU a orientací na politiku USA vychýlena směrem k politice současné administrativy USA," píše se ve zprávě, kterou má Aktuálně.cz k dispozici.

Zahraniční experti zelených proto navrhují, aby se státy EU, tedy i Česká republika, výrazněji řídily zájmy společné evropské zahraniční politiky a aby vůči USA vystupovaly sebevědoměji.

Čtěte více: Greenpeace píší Bursíkovi: Splňte sliby o radaru

Výměna Schwarzenberga? Je třeba

Zahraniční sekce jde ještě dál. Navrhuje dokonce výměnu ministra zahraničí. Podle ní je zahraniční politika státu příliš často v rozporu se zeleným programem, který je orinetován spíše proevropsky.

Foto: Ondřej Besperát

"Ministr zahraničních věcí oprávněně argumentuje tím, že není členem SZ, a necítí se proto její politikou vázán. To je s ohledem k výše uvedenému důvodem ke zvážení možnosti obsadit tento ministerský post osobou, která přijme zodpovědnost, kterou SZ za resort zahraničí nese," stojí ve zprávě.

Kosovo, Čunek...

Nebude to ale jen zahraniční politika, kterou budou straníci známkovat. Mluvit se bude o lidských právech, školství, energetice nebo o dopravě.

Dostane se ale i na téma uznání nezávislosti Kosova nebo návratu Jiřího Čunka do vlády. Některým členům strany se totiž nelíbí způsob, jakým se tak stalo. Kritizují zejména fakt, že se do Topolánkova kabinetu vrací ještě před výsledkem finančního auditu.

"Mohu potvrdit, že s tím má nejeden člen strany problém. Panuje obava, že finanční audit může ukázat problém. Jak ale bude v tomto případě Jiří Čunek znovu odvoláván, není jasné. Někteří se bojí, že teď už ho z vlády nedostane v případě problému nikdo," řekla Kuchtová.

 

Právě se děje

Další zprávy