Zdravotnické nepokoje oslabují ČSSD

ven
6. 3. 2006 15:00
Praha - Zatím jde o nepatrný ústup. Ale další výzkum v řadě dnes naznačil, že ČSSD Jiřího Paroubka dochází dech. Uvnitř: INFOGRAFIKA.
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Šetření zveřejnila společnost Factum Invenio, která na sklonku února oslovila bezmála tisíc potenciálních voličů.

Z průzkumu agentury vyplývá, že vládní ČSSD ztrácí své voliče a opoziční ODS zvyšuje náskok.

ODS by nyní volilo 30,5 procent lidí rozhodnutých jít volit, ČSSD 23,5 % voličů.

KSČM je s podporou 18,8 % na třetím místě, KDU-ČSL by volilo 9,1 % těch, kteří půjdou k volbám.

A znovu zabodovali i Zelení. Společnost Factum, která jako první na začátku února zveřejnila, že Stranu zelených podporuje přes pět procent lidí, nyní naměřila, že strana Martina Bursíka se těší podpoře 7,9 % voličů.

Povolební sněmovna - další koalice?

Povolební Poslanecká sněmovna tak podle autorů průzkumu nabízí tři většinová uskupení.

Foto: Aktuálně.cz

"Může to být trojstranná koalice ODS s KDU-ČSL a Stranou zelených, další možností je trojstranná koalice ČSSD, KSČM a Strany zelených nebo velká koalice ODS a ČSSD," říká Jan Herzmann ze společnosti Factum Invenio.

ODS by pravděpodobně získala přibližně 68 mandátů, ČSSD 53 mandátů, KSČM 42 mandátů, KDU-ČSL 20 mandátů a Strana zelených 17 mandátů.

Voleb by se podle průzkumu zúčastnilo 55,0 % oprávněných voličů. Při posledních volbách do sněmovny v roce 2002 přišlo volit 58 % oprávněných voličů.

Pět stran do sněmovny

"Poprvé od začátku roku 2005 by se podařilo překonat pětiprocentní hranici, která je pro vstup do Poslanecké sněmovny nutná, pěti politickým stranám," říkají autoři průzkumu.

Pozice ODS tak z dlouhodobého hlediska výrazně posiluje, i když se straně zatím nepodařilo nahradit pokles voličů z října loňského roku.

Foto: Aktuálně.cz

ČSSD ztrácí své voliče od loňského litopadu. Straně se zatím nepodařilo stabilizovat resort zdravotnictví. Průzkum společnosti Factum Invenio navíc probíhal v době stávky zdravotníků v Praze.

Pokles voličské přízně KSČM ze závěru loňského roku se zastavil, strana zůstává pevně usazena na třetí pozici. Pozice KDU-ČSL je také dlouhodobě poměrně stabilní. Strana si drží zhruba desetiprocentní voličskou podporu.

V únoru se potvrdil lednový nárůst voličské přízně Strany zelených, její předpokládaný volební výsledek je již významně nad hranicí pěti procent. Tento nárůst mimo jiné odpovídá výrazné medializaci strany během února. #reklama

 

Právě se děje

Další zprávy