Zbaví ODS nálepky "kmotrů"? Ptali jste se Pavla Drobila

Kateřina Eliášová
8. 7. 2010 13:31
Čerstvého místopředsedu Pavla Drobila nominovala ODS na post ministra pro životní prostředí
Původně jej jako svého nástupce jmenoval Mirek Topolánek, stal se zástupcem Petra Nečase
Původně jej jako svého nástupce jmenoval Mirek Topolánek, stal se zástupcem Petra Nečase | Foto: Jan Langer

Praha - Na nedávném kongresu ODS se dosud ne příliš známý moravskoslezský politik Pavel Drobil stal místopředsedou strany, byl horkým adeptem na post ministra průmyslu a obchodu.

Premiér Petr Nečas pro něj nakonec nachystal post ministra životního prostředí.

Byl to právě Pavel Drobil, kdo spolu s jihomoravským Pavlem Blažkem (rovněž nový místopředseda ODS) vyjednal pád 1. místopředsedy ODS Davida Vodrážky. Moravské delegáty dráždil fakt, že Praha tlačí do vedení strany jihočeského kandidáta Martina Kubu, za nímž stojí šedá eminence Pavel Dlouhý.

A Vodrážka se netajil tím, že jej pojí dobré vztahy s dalším zákulisním hráčem ODS, pražským radním Tomášem Hrdličkou. I to sehrálo roli v moravském tažení proti kmotrům (jak šedé eminence nazýval Mirek Topolánek).

Povede se ODS zbavit se nálepky strany výhradně pro podnikatele, kterou ovládají zákulisní hráči a byznysmeni? Chtěl dýchat pro český průmysl, bude i pro českou přírodu? Jak chce řídit svůj resort?

Nově zvolený místopředseda strany Pavel Drobila odpovídal ve čtvrtek v poledne na otázky čtenářů Aktuálně.cz.

Odpovězeno: 08. 07. | 12:33Autor: Dimun

Otázka: Dobrý den, dovolte otázku: Jak to bylo s vaším údajným přijetím-nepřijetím křesla ministra živ.prostředí? Chtěl jste prý průmysl i poté, co vyjednavači oznámili, že tohle křeslo dostane Kocourek... Dá se tedy čekat, že za čas změníte post ve vládě? Děkuji

Pavel Drobil: Dobrý den. S panem premiérem jsme mou účast v kabinetu telefonicky konzultovali několikrát. Výsledek znáte. Já se na tuto misi těším. Děkuji za otázku.

Odpovězeno: 08. 07. | 12:36Autor: Pavel Maly

Otázka: Dobrý den, jsem z Ostravy, nevadí Vám, že jste se stal ministrem životního prostředí? Ostrava přeci jen více než zeleň potřebuje pracovní příležitosti, nové investice a rozvoj dopravní infrastruktury a to jde přece proti ŽP. Dále mě zajímá, kdy se začnou budovat silnice R35 a R55. Děkuji

Pavel Drobil: Dobrý den do Ostravy. Nevadí, naopak. Myslím si, že pro politika z Ostravy je to velká výzva. Nemyslím si, že to, co naznačujete, jde proti sobě. Už dnes je stav ovzduší v Ostravě takový, že žádná další investice (tedy nová pracovní místa) bez obtíží nezíská integrované povolení a tudíž bez významného zlepšení ovzduší v ostravsko-karvinské aglomeraci žádná nová pracovní místa nevzniknou. Takže uspěju-li v "boji" s velkými znečišťovateli ovzduší v našem kraji, tak zároveň uspěji v "boji" o nová pracovní místa.

Odpovězeno: 08. 07. | 12:37Autor: Franta

Otázka: Vznikající koalice se shodla na přípravě zákona o odpadech, který máte připravit.

Bude zákon preferovat kompostování, recyklaci, znovupoužití a snižování produkce odpadu před spalovnami a skládkami?

Pavel Drobil: Detaily zákona teď nemá smysl komentovat. Je pravdou, že mně bližší je verze zákona, která teď leží na MŽP, než ta, která byla před nedávněm odeslána do Poslanecké sněmovny.

Odpovězeno: 08. 07. | 12:39Autor: Kamarád delá na Min. zdrav....

Otázka: za vaší vlády tam prý vzrostla korupce ne neuveřitelnou míru...proč chcete šetřit na "obyčejných" lidech a zde ne!?

Pavel Drobil: Nevím kde vznikla korupce. Pokud máte namysli MŽP, tak se omlouvám, ale tam za minulé vlády vládla Strana zelených.

Odpovězeno: 08. 07. | 12:42Autor: ivan

Otázka: Dobrý den. Jak byste označil multimilionáře Daneše Zátorského, vašeho rodiného přítele a jednoho z vládců severní Moravy? a) Vlivný podnikatel b) Severomoravský kmotr c) prostě jen Kmotr. Předem díky za reakci ;-)

Pavel Drobil: Na hloupé otázky neodpovídám.

Odpovězeno: 08. 07. | 12:44Autor: Tencokida Hnuj

Otázka: Můžete uvést jména alespoň tří kmotrů ?
Děkuji za konkrétní odpověď.

Pavel Drobil: Nemůžu, protože tento hloupý, a jak správně řekl Petr Nečas - pro ODS sebemrzačící pojem - nepoužívám.

Odpovězeno: 08. 07. | 12:45Autor: jorbl

Otázka: Půjdou státní podpora "fotovoltaiky" zdanit speciální daní podobně jako podpora stavebníbho spoření? Díky.

Pavel Drobil: To není vůbec špatný nápad... :-)

Odpovězeno: 08. 07. | 12:45Autor: abigail

Otázka: jste pro jadernou energii? jste pro dukovany? temelin?

Pavel Drobil: Ano, ano, ano.

Odpovězeno: 08. 07. | 12:48Autor: LaHire

Otázka: Není neúspěchem ODS při vyjednávání o vládě, že dostala z velké části nevlivová ministerstva. Oba patrtneři jsou sice s méně ministry ale silnější...

Pavel Drobil: Vůbec to není pravda. Například ministerstvo životního prostředí je jeden z nejvlivnějších resortů ve vládě s velkými objemy financí, jak z evropských fondů, tak v samotném státním fondu životního prostředí, s velkým vlivem na energetiku, zemědělství a dopravu. je důležité, a o to se chci zasadit, aby MŽP těchto svých kompetencí využívalo a nikoliv zneužívalo.

Odpovězeno: 08. 07. | 12:50Autor: Elza

Otázka: Slibovali jste méně ministrů. Nicméně zrušené posty: legislativní rada, menšiny a Evropa jsou spíš výsměchem, vždyť to ani ministři nikdy pořádně nebyli....

Pavel Drobil: ... ale brali ministerský plat. Nicméně složení vlády je výsledkem dohody tří stran a jako takové jej vnímám.

Odpovězeno: 08. 07. | 12:52Autor: Bubák

Otázka: Budete se zasazovat o to, co jste předem slibovali? Tedy že ministři nebudou zároveň poslanci?

Pavel Drobil: Já bych byl velmi rád, aby se podařilo prosadit tzv. klouzavý mandát. To znamená, že ministr by po dobu výkonu své funkce nebyl poslancem.

Odpovězeno: 08. 07. | 12:53Autor: Petr

Otázka: Je známo, že atomové elektrárny jsou tak nákladné, že na plně liberalizovaných trzích o nich nemají investoři zájem.
Proč se nevztahuje snaha vznikající vlády nědělat dluhy také na radioaktivní odpady z atomových el., které budou řešit až naše děti?

Pavel Drobil: To je zajímavá úvaha. Nicméně i ty děti, kterým tady bohužel budeme muset zanechat jaderný odpad, spotřebovávají každý den elektřinu vyrobenou mimo jiné i těmi jadernými elektrárnami. Takže to zas tak nefér není.

Odpovězeno: 08. 07. | 12:54Autor: Karel

Otázka: Vaše předchůdkyně rychlostně schválila dostavbu Prunéřova. Také půjdete Čezu na ruku? Ostatně kde je dlouho potichu probírané odstavení velkovévody Romana? Zase se tetelí ve výsluní přízně....

Pavel Drobil: Prunéřov byl klasickým procesem schvalování EIA, takže to je v podstatě správné rozhodování, které by mělo být mimo politickou ingerenci.

Odpovězeno: 08. 07. | 12:56Autor: Perk

Otázka: Kdy přestane celá tojkoalice okrádat obyčejné občany, na daních, na nemocenské, na důchodech, na nesmyslných zdravotních poplatcích atd. ? Vážený posíláním složenek na 121.000,- kč nic nevyřešíte, já jsem nic neukradl a kdo to rozkradl, tak ať to taky zaplatí!

Pavel Drobil: Trojkoalice nezačala a nezačne okrádat občany a proto s touto nechutnou činností nebude muset ani skončit.

Odpovězeno: 08. 07. | 12:58Autor: alex

Otázka: Dobrý den, vzhledem k tomu, že máte blíže k průmyslu než k ŽP, můžeme od Vás jako od ministra očekávat spíše příklon k ještě většímu zabírání krajiny supermarkety a montovnami na zelené louce či "výhodnými" alternativními fotovoltaickými či větrnými elektrárnami, na které doplácíme cenami elektřiny?

Pavel Drobil: Dobrý den, i přesto, že říkáte, že mám blíže k průmyslu než k životnímu prostředí, tak Vám můžu odpovědět, a rád, že nemůžete očekávat "spíše příklon k ještě většímu zabírání krajiny supermarkety a montovnami na zelené louce či "výhodnými" alternativními fotovoltaickými či větrnými elektrárnami, na které doplácíme cenami elektřiny", jak píšete....

Odpovězeno: 08. 07. | 13:00Autor: Standa Pešl

Otázka: Německo může přejít na obnovitelné zdroje v roce 2050. Bude nová enegretická koncepce ČR obsahovat něco podobného, nebo bude vznikat pod taktovkou nemodernizovaného a neudržitelného průmyslu (uhlí, atom)?

Pavel Drobil: nebude vznikat pod taktovkou "nemodernizovaného a neudržitelného průmyslu". V koaliční smlouvě počítáme s vyváženým energetickým mixem, kde důstojnou roli budou hrát obnovitelné zdroje energie. Vždy ale budu hledět na ekonomické možnosti a zájmy tohoto státu.

Odpovězeno: 08. 07. | 13:01Autor: majka

Otázka: Co plánované sloučení MŽP a MZe? Nebyla by to výzva, sloučit vzájemně nepřátelské rezorty, aby se o českou krajinu staral jeden úřad ve veřejném zájmu a ne z pohledu buď zemědělské lobby, nebo ochránců přírody? Případně by se k tomu daly přidat kompetence MMR ohledně územního plánování a výstavby...

Pavel Drobil: Byla.

Odpovězeno: 08. 07. | 13:02Autor: Pepík

Otázka: Zajímalo by mě, jak chce vaše vládat pomoci podnikatelům? Bez nich by nebylo co přerozdělovat, nebylo by dostatek pracovních míst...

Pavel Drobil: Přečtěte si koaliční dohodu, až bude doufám příští týden podepsána a věřím, že uvěříte, že tato koalice s pomocí podnikání a podnikatelům myslí smrtelně vážně.

Odpovězeno: 08. 07. | 13:02Autor: Ivan Petr

Otázka: Bude pod vaším vedením MŽP podporovat malé a střední firmy pracujících na obnovitelných zdrojich, nebo politika ODS na MŽP bude podporovat velké firmy jež mají založen svůj job především na uhlí a atomu z Ruska?

Pavel Drobil: MŽP bude vždy podporovat to nejlepší pro život v naší zemi.

Odpovězeno: 08. 07. | 13:03Autor: Aktivista

Otázka: Dobrý den. Očekáváte boj s ekologickými aktivisty nebo spíše preferujete nějaké společné jednání?

Pavel Drobil: Očekávám konstruktivní jednání bez ideologických brýlí na obou stranách.

Odpovězeno: 08. 07. | 13:04Autor: Petr Novotný

Otázka: Fandím vám v přeměně ODS a gratuluji k tomu, že jste se stal jednou z jejich tváří. Jak dál bude tento "očistný" proces pokračovat? Děkuji.

Pavel Drobil: Já věřím tomu, že v každodení politice ODS, v jejím nearogantním a slušném vystupování, odpovědné správě naší země a hlavně v našem sestavování kandidátek pro komunální a senátní volby.

Odpovězeno: 08. 07. | 13:06Autor: Hana V.

Otázka: Jaké budou Vaše priority v životním prostředí? Proč si myslíte, že není dobré podporovat zelenou energii?

Pavel Drobil: Nemyslím si, že není dobré podporovat zelenou energii. Jen její podpora nesmí neúměrně zatížit rozpočty nás všech, protože cenu dotací zaplatí vždy konečný spotřebitel. Má to ještě jeden technický problém a to je naše přenosová síť, která na nárazy, které tyto zdroje v síti způsobují, není dostatečn dimenzována a její rekonstrukce bude drahá a opět ji zaplatí konečný spotřebitel.

Odpovězeno: 08. 07. | 13:08Autor: Dalimil Klapka

Otázka: Dobrý den,

rád bych se zeptal jak jste se rozkoukáváte na MŽP. Koho byste rád viděl na místech náměstků?

Zdraví
Dalimil

Pavel Drobil: Nerozkoukávám, neboť jsem tam ještě nebyl, nejsem ještě ministr. Jména náměstků mám v hlavě, ale dokud nebudu jmenován, tak je předčasné se o nich bavit.

Odpovězeno: 08. 07. | 13:09Autor: Jan Kusý

Otázka: ODS podle Schwarzenberga extrémně usilovala o post ministra životního prostředí. Evidentně jde o urychlené schválení všech možných problematických staveb na kterých mají zájem lobisté, kteří šéfují ODS s Romanem Janouškem v čele. Má za těchto podmínek vůbec smysl udržovat v chodu MŽP ?

Pavel Drobil: Evidentně toho spolu s Karlem Schwarzenbergem víte o zákulisí vyjednávání více, než já.

Odpovězeno: 08. 07. | 13:11Autor: Vilem

Otázka: Postavíte se elektrárenským společnostem a zamezíte stavbě dalších zbytečných atomových elektráren a těžbě české krajiny za účelem vývozu elektřiny do zahraničí? Voliči nejsou hloupí, víme že již teď se velká část vyrobené elektřiny vyváží, další elektrárny nepotřebujeme!

Pavel Drobil: Já budu vždy prosazovat nezávislost naší země na výrobě elektrické energie. Pokud bychom neuvažovali o dostavbě jaderné elektrárny Temelín, potom bychom naši velkou výhodu v této nezávislosti brzy ztratili a dostali se do pozice Slovenska a tudíž byli hračkou v rukou jiných států. A to nechci.

Odpovězeno: 08. 07. | 13:12Autor: Ivo

Otázka: Bude MŽP pod vaším vedením podporovat spalovny komunálních odpadů i přesto že to vede k zvýšení ceny za odvoz odpadů pro domácnosti? Nebylo by lepší podpořit pro lidi levnější řešení?

Pavel Drobil: MŽP už před mým eventuálním vedením přehodnotilo postoj k výstavbě nových spaloven komunálního odpadu (napřílad Karviná). Já se budu chtít s tímto novým postoem MŽP podrobně seznámit.

Odpovězeno: 08. 07. | 13:15Autor: solarpanel

Otázka: Máte v plánu podporovat větrné a solární elektrárny? Často se mi to spíše zdá jako byznys a ne ekologie.

Pavel Drobil: Částečně s Vámi souhlasím, nicméně tyto alternativní zdroje patří do onoho vyváženého energetického mixu, jak jsem o něm hovořil výše. Je zajímavé, že ochránci životního prostředí tvrdě protestují proti výstavbě různých továren s poukazem na narušení krajinného rázu a nevadí jim ty mnohdy nepěkné parky větrných elektráren, které jej podle mě narušují mnohem více.

Odpovězeno: 08. 07. | 13:16Autor: Petr Machálek

Otázka: Dobrý den, pane Drobile. Doposud jste se profiloval spíše jako hosp. expert. Mozí říkají: to nemůže být dobrý ministr žp. Některé ekol. organizace ale naopak říkají, že to může být šanci pro masivnější rozvoj hi-tech a moderních a čistých technologií. A co říkáte vy?

Pavel Drobil: Že protiklady se přitahují.

Odpovězeno: 08. 07. | 13:18Autor: Slušný Marek

Otázka: Dobrý den, zajímalo by mě, jaký názor máte na dostavbu Temelína? Proč si myslíte, že je nutné postavit další dva bloky? Předem děkuji za odpověď.

Pavel Drobil: Protože si předně myslím, že jaderná energie je jedna z nejčistších, ale také proto, že chci uchovat nezávislost ČR na výrobě elektrické energie.

Děkuji za všechny položené otázky a těším se někdy příště na online rozhovor.

 

Právě se děje

Další zprávy