Zástupcem ombudsmana byl zvolen Křeček

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor), Jakub Novák
3. 4. 2013 14:06
Sám ombudsman přitom preferoval jeho protikandidáta Filipa Dienstbiera
Stanislav Křeček.
Stanislav Křeček. | Foto: Ministerstvo pro místní rozvoj

Praha - Zástupcem ombudsmana zvolili poslanci svého kolegu z ČSSD Stanislava Křečka.

Kromě svých spolustraníků tak zřejmě dostal šanci u části koalice.

Uvolněný poslanecký mandát po Křečkovi obsadí bývalá poslankyně Gabriela Kalábková.

Ombudsman Pavel Varvařovský přitom prosazoval jeho jediného zbylého protikandidáta, právníka Filipa Dienstbiera (navrženého Senátem).

"Dienstbier byl mnou přemluven, aby kandidoval, protože ho znám jako vynikajícího odborníka hned v několika oblastech. Díky svému věku má také to, čemu se říká ´drive´, tedy tah na bránu," hájil ho na plénu sněmovny.

Zároveň se pozastavil nad tím, že zatímco je Křeček poslancům dobře známý, Dienstbier podle něj ani nedostal prostor něco říct. 

O tom, kdo by se měl stát zástupcem veřejného ochránce práv, měla sněmovna, která vybírá z návrhů prezidenta republiky a Senátu, rozhodnout na minulé schůzi. Kvůli dohadům o tom, kdo by mohl být prezidentem NKÚ a kdo zástupcem ombudsmana, se volba o více jak měsíc odložila.

Křečka posunula k úspěchu také skutečnost, že pro řadu poslanců je jeho protikandidát nepřijatelný. Druhý protikandidátka, bývalá nejvyšší státní zástupkyně Renáta Vesecká, zase kandidaturu ve druhé polovině března vzdala. Stejně jako Křečka ji původně navrhl ještě prezident Klaus.

"Buď Křeček, nebo nikdo"

"Za sebe můžu říct, že pana kolegu Křečka si umím představit," řekla již v minulosti místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová.

Dienstbiera nechtějí volit sociální demokraté, pro některé z nich je už toto jméno jako červený hadr," říká k tomu vlivný koaliční poslanec.

"Buď zvolíme Křečka, nebo nikoho," souhlasí s tímto názorem i poslanec za ČSSD.

Zástupce ombudsmana a NKÚ: Vše souvisí se vším

Politické strany ve sněmovně se původně na šéfovi Nejvyššího kontrolního úřadu nedohodly - a právě s touto dohodou byl spojen i výběr zástupce ombudsmana.

Strany se však před únorovou volbou nedohodly a volba se tak o měsíc odsunula.

Na další schůzi se již ODS nakonec domluvila s ČSSD a společně tyto strany prosadily Miloslava Kalu (ODS výměnou za to získala post viceprezidenta NKÚ pro Zdeňku Horníkovou). TOP 09 tak neuspěla s Trezziovou.

Křeček má i odpůrce

"Stanislava Křečka považuji za velmi dobrého kandidáta, právně vzdělaného, s dlouholetou praxí, který se navíc angažoval ve Sdružení na ochranu nájemníků. Já klubu navrhnu, abychom volili právě jeho," říká předseda poslanců ČSSD Jeroným Tejc.

I přes některé vstřícné hlasy z koaličního tábora ale zní i názory opačné.

"Ještě jsme o tom v klubu nejednali. Ale osobně bych byla pro někoho, kdo by nebyl starší než ombudsman. Ombudsman potřebuje pomocníka se zdravými názory, ne kohokoliv, o koho se bude muset starat," říká poslankyně za ODS Lenka Kohoutová, která se dlouhodobě angažuje v neziskovém sektoru.

"Z těchto funkcí často bohužel děláme radu nejstarších. A to není ku prospěchu jakéhokoliv úřadu, natož tohoto," dodává Kohoutová.

Nově zvolený zástupce ombudsmana se tak má stát spolupracovníkem Pavla Varvařovského, kterého do funkce veřejného ochránce práv zvolila sněmovna na 6 let v roce 2010.

Na ombudsmana se mohou obracet lidé, kteří mají dojem, že státní orgány v jejich případech nepostupovaly tak, jak měly. Ombudsman ale může jednat i sám bez podnětu někoho jiného a žádat od státních institucí vysvětlení a navrhovat nápravu.

 

Právě se děje

Další zprávy