Zámoří hlásí: K urnám chodí ve druhém kole více voličů

ČTK ČTK
25. 1. 2013 10:12
Vyšší zájem zaznamenaly konzuláty v New Yorku, Chicagu, Los Angeles i Torontu
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Vojtěch Marek

New York - Ve Spojených státech a Kanadě byl v první den druhého kola první přímé volby českého prezidenta o hlasování větší zájem než před 14 dny v prvním kole.

Více voličů zaznamenaly konzuláty v New Yorku, Chicagu, Los Angeles i Torontu, ale i na ambasádě ve Washingtonu.

Naopak v kanadském hlavním městě Ottawě na českou ambasádu zřejmě i kvůli velkým mrazům přišlo o něco méně hlasujících. Řekli to zaměstnanci zastupitelských úřadů.

V New Yorku v první den finále volby prezidenta přišlo 89 lidí oproti 68 před dvěma týdny. Hlasoval již například známý výtvarník Petr Sís či pravnučka prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka Charlotta Kotíková.

Mistryně světa v krasobruslení z let 1949 a 1950 Ája Vrzáňová přiletěla odevzdat hlas z Floridy, kde tradičně tráví zimu. "Já jsem přijela na jeden den z Floridy, jenom abych volila, protože na Floridě se volit nemůže," řekla bývalá vrcholová sportovkyně, která se netají podporou Karla Schwarzenberga.

Rovněž na velvyslanectví v americkém hlavním městě Washingtonu přišlo ve čtvrtek k volbám více lidí než před týdnem. Bylo jich 66, což bylo podle Martina Pizingera z ambasády asi o 15 více než minule.

Na konzulátu v Chicagu pak zaznamenali 42 voličů, což byla oproti prvnímu kolu téměř dvojnásobná účast. V Los Angeles také volilo kolem 40 voličů, což bylo podle Tomáše Káry z tamního konzulátu více než v první den prvního kola volby.

V Americe registrováno asi 1600 voličů

Více lidí přišlo i v kanadském Torontu, a to 53. Před dvěma týdny se v první den historického hlasování k tamní urně dostavilo kolem 30 voličů.

V Ottawě, kde jsou nyní dvacetistupňové mrazy, naopak první den byla na tamní české ambasádě o něco menší účast než před dvěma týdny. Přišlo 34 voličů oproti předchozím 40.

V zámoří kvůli časovému posunu začalo hlasování o den dříve než v Česku. Například v Brazílii se volilo od čtvrtečních 17:00 SEČ, na východním pobřeží USA začaly volby o tři hodiny později.

Celkem je v Americe registrováno asi 1600 voličů, z toho kolem 1200 v USA a Kanadě.

 

Právě se děje

Další zprávy