Žádný nábor, jsme jen přátelé, říká "lovec přeběhlíků"

Jakub Novák
23. 4. 2012 15:00
Poslední spor mezi VV a koalicí se týká údajného honu na přeběhlíky
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - TOP 09 důrazně odmítá, že by se někteří z jejich poslanců snažili přetahovat poslance Věcí veřejných na stranu Karolíny Peake.

Zástupci druhé největší vládní strany tak reagují na výrok Kateřiny Klasnové a SMS zprávu jednoho z poslanců Věcí veřejných.

Během oznámení své rezignace na post místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Klasnová novinářům řekla, že o přemlouvání poslanců se kromě "odštěpenecké" frakce snažil i premiér Petr Nečas a další vládní strana.

Ve zmíněné textové zprávě padla i konkrétní jména - mělo se údajně jednat o poslance Stanislava Polčáka a Jana Husáka.

"Hon na přeběhlíky" je přitom podle Klasnové v přímém rozporu s koaliční smlouvou, podle níž nebude vláda postavena na poslancích, kteří přešli z jiné strany.

Zmínění poslanci však toto obvinění důrazně odmítají.

"Nevím, z čeho informace pana Skokana pramenila, pouze jsem se dotazoval pana Chaloupky, jak tuto situaci vidí," řekl pro Aktuálně.cz Polčák.

Podobně reagoval i Jan Husák, podle něhož se jednalo pouze o pracovní záležitost. "Mluvil jsem pouze s Viktorem Paggiem. Jen jsem se ptal, jak vidí tuto situaci a jak bude silný klub."

Tuto informaci potvrdil i sám Viktor Paggio.

Přetahování poslanců? Úplná hloupost

"Je to předseda mého oblíbeného podvýboru pro ICT, vyměňovali jsme si informace o situaci," řekl Paggio.

Proti obvinění z přetahování poslanců se ohradil i šéf poslaneckého klubu TOP 09 a Starostů Petr Gazdík.

"Přemlouvání můžu vyloučit," řekl Gazdík pro Aktuálně.cz. Polčák podle něj tvrdil, že jsou s Chaloupkou kamarádi a ptal se pouze, jaká bude situace.

"Věci veřejné akorát vytvářejí umělé téma," dodal Gazdík.

Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek pokládá toto obvinění za nesmysl. "Jsem přesvědčen, že je to úplná hloupost," řekl Kalousek.

 

Právě se děje

Další zprávy