Klasnová končí ve funkci místopředsedkyně sněmovny

Martina Machová Domácí Martina Machová, Domácí
23. 4. 2012 11:38
Rozhodla se tak na základě rozhodnutí koalice vypovědět s Věcmi veřejnými koaliční smlouvu
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Kateřina Klasnová rezignovala na post místopředsedkyně Poslanecké sněmovny.

"Osobně po ukončení působnosti Věcí veřejných v koalici vlády nevidím důvod zastávat funkci místopředsedkyně Poslanecké sněmovny," uvedla na tiskové konferenci s tím, že o svém rozhodnutí už informovala Miroslavu Němcovou. Oficiálně pak chce oznámit svou rezignaci na post v čele sněmovny v úterý během jednání pléna.

"Odmítla jsem kupčení s vládou o hlasy poslaneckých přeběhlíků, odmítám i kupčení s vládou o funkce ve sněmovně," odůvodňovala své rozhodnutí. Podle ní totiž slova o ponechání funkcí původních "véček" jsou snahou zavázat si je k poslušnosti.

Své vystoupení prezentuje jako odmítnutí možnosti, že by VV podporovaly vládní zákony, jež byly schválené vládou do 11. dubna. "Tuto podmínku označil premiér Nečas jako rozvodové řízení, tedy co jsme nabyli před svatbou, tak to si ponecháme a k tomu patří i ty posty," dodala.

Místopředsedkyně VV i nadále zůstává ve straně, za kterou byla do sněmovny zvolena.

Klasnové vadí "hon na přeběhlíky"

Tvrdí, že ví o tom, že se nejen "odštěpenecká" frakce zbudovaná kolem vicepremiérky Karolíny Peake, ale i další vládní strana a premiér Petr Nečas snažili přemluvit poslance VV k přeběhnutí na stranu Peake.

"Hon na přeběhlíky" je v přímém rozporu s koaliční smlouvou, kde se píše o tom, že vláda nebude postavena na poslancích, kteří přešli z jiné strany, uvedla Klasnová.

"VV nepřemlouvají své poslance (aby zůstali ve straně), ty přemlouvá premiér a Karolína Peake," dodala místopředsedkyně VV. Pokusy o přemlouvání poslanců k přechodu do jiného klubu označila za "naprosto bezprecedentní chování".

VV se minulý týden rozštěpily, když vicepremiérka Peake oznámila odchod ze strany a snahu vytvořit nový poslanecký klub. Ten by se měl stát třetím pilířem vládní podpory ve sněmovně.

Následovalo ji ovšem dosud jen sedm poslanců zvolených za VV a oba ministři, kteří ovšem nejsou členy sněmovny. K vytvoření klubu potřebuje Peake celkem deset zákonodárců.

ODS dávala v minulých dnech hlasitě najevo, že vládu bez podpory nového třetího klubu si nedovede představit.

 

Právě se děje

Další zprávy