Vláda potřebuje jeho hlas. Teď stíhá poslance policie

Sabina Slonková
23. 4. 2012 12:15
Případ poslance Chaloupky odstartoval jeho asistent, jde o jeho plat
Otto Chaloupka.
Otto Chaloupka. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Policie požádala sněmovnu o vydání poslance Otto Chaloupky (VV), kterého chce stíhat pro podezření z korupce.

Stalo se tak v době, kdy o hlas doposud veřejnosti nepříliš známého poslance v zákulisí bojuje Karolína Peake a Věci veřejné. Žádost policie o Chaloupkovo vydání dorazila do sněmovny minulý pátek.

V pondělí to pak oficiálně oznámila předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová. Následně dotaz Aktuálně.cz potvrdil ředitel protikorupční policie Tomáš Martinec.

Jde o plat asistenta

Policie podle textu žádosti výslovně podezírá poslance Chaloupku z přijetí úplatků, detaily sněmovna ani policie zatím nezveřejnily. Podle zjištění Aktuálně.cz případ výslovně souvisí s politikou uvnitř Věcí veřejných.

Případ odstartoval bývalý Chaloupkův asistent Vratislav Vařejka, který ho loni obvinil, že mu musel odevzdávat dvě třetiny svého platu.

Vařejka tvrdil, že každý měsíc mělo jít podle dohody z jeho platu dvacet tisíc na úhradu služeb VV nebo na charitu strany. Ve skutečnosti si je ale Chaloupka podle asistenta nechával pro sebe.

Chaloupka to tehdy popřel, Vařejka se nicméně obrátil s trestním oznámením na policii. A ta mu dala právě nyní, kdy se rozhoduje o dalším setrvání vlády a Chaloupkův hlas může rozhodnout, za pravdu.

Žalobce: Je to náhoda

Policie i státní zastupitelství nicméně odmítají, že by Chaloupkova trestní kauza byla uměle vyvolaná. A že žádost o Chaloupkovo vydání dorazila právě v době, kdy se v zákulisí bojuje o poslancův hlas?

"Zcela určitě to s politikou nijak nesouvisí. Prostě to tak vyšlo," sdělil Aktuálně.cz okresní státní zástupce v Hodoníně Antonín Budiš.

Policie případ prověřovala skoro rok.

Zadlužený poslanec

Sám Chaloupka zatím nic nekomentoval, v minulých dnech pobýval ve Spojených státech, kde v minulosti žil. Dotazy novinářů, jestli Peak podpoří, nebo zůstane věrný tradičním VV, tak nechával bez odpovědí.

Ve sněmovně přitom Otto Chaloupka patří k nejzadluženějším poslancům. Před vstupem do sněmovny v dotazníku Aktuálně.cz sice tvrdil, že nemá dluhy, v majetkovém přiznání, které zveřejnil po prvním poslaneckém roce, už uvedl, že dluží 4,5 milionu na hypotéce a na dalších 200 tisíc korun si vzal úvěr.

V majetkovém přiznání současně uvedl, že získal bezplatným převodem půlku rodinného domu a koupil vůz za 150 tisíc korun. Žádné příjmy nad poslanecký plat nepřiznal a nechtěl se o nich bavit ani před vstupem do sněmovny. Tehdy jen uvedl, že svůj majetek a příjmy má z USA a "nepovažuje za nutné je sdělovat". Přiznal však, že do sněmovny vstupoval se čtyřmi osobními vozy, půlkou domu a motorkou.

Jisté je jen jedno - jeho poslanecký plat činí 68,8 tisíce, na náhradách vyúčtoval ročně 1,46 milionu.

 

Právě se děje

Další zprávy