Za hlasovací podvod navrhnou pro Drastichovou pokutu

Martina Machová Jan Němec (redaktor) Martina Machová, Jan Němec (redaktor)
9. 9. 2011 10:56
Janě Drastichové hrozí ztráta měsíčního platu

Praha - Manipulace s hlasovacím zařízením, jíž se dopustila poslankyně Věcí veřejných Jana Drastichová, zřejmě skončí ztrátou jednoho poslaneckého platu.

Pokud sněmovna dojde k závěru, že poslankyně skutečně "jen" vytáhla karty svých kolegů, aby je odhlásila a snížila tak kvorum pro hlasování ve sněmovně, ale nehlasovala za ně, pak dostane pokutu a bude se muset ještě jednou omluvit.

"Navrhnu ztrátu jednoho poslaneckého platu, ale musí o tom rozhodnout mandátový výbor," potvrzuje předseda mandátového a imunitního výboru Jeroným Tejc (ČSSD) návrh, na němž se shodli lídři poslaneckých klubů.

O pokutě by pak rozhodla sněmovna jako celek.

Základní měsíční plat poslance bez náhrad a příplatků je 58 tisíc korun.

Tejc: Varování do budoucna

"Bylo by to varování pro ostatní, že takové jednání nebude tolerováno," dodává Tejc.

Ještě během pátku se chce s Drastichovou sejít. Zároveň opozice ještě prověří, zda Drastichová skutečně za nikoho jiného nehlasovala.

Drastichovou v úterý přistihli opoziční poslanci, jak při procedurálním hlasování manipuluje s hlasovacím zařízením svých kolegů, což opozice vzápětí označila za podvod.

Hlasování za Johna?

Během týdne se objevilo podezření, že za svého stranického šéfa Radka Johna přímo hlasovala, zatím se ale nepotvrdilo.

"Mačkala hlasovací tlačítka a pak jsem viděl sjetinu, kde byl John pro, ale jeho jsem si nevšiml. Je potřeba prověřit videozáznam," prohlásil poslanec ČSSD David Rath, který sedí poblíž. Poslancům, kteří sedí v lavici hned za Vítem Bártou a Radkem Johnem, zakryla výhled na hlasovací zařízení záda Drastichové.

Sama Drastichová dál opakuje, že nehlasovala, jen hlasovací karty vytáhla: "Nehlasovala jsem ani za pana Johna, ani za Víta Bártu. Pan John se určitě stihl vrátit do sálu."

O složení mandátu neuvažuje.

Článek 26 Ústavy České republiky říká: "Poslanci a senátoři vykonávají svůj mandát osobně v souladu se svým slibem a nejsou přitom vázáni žádnými příkazy."

 

Právě se děje

Další zprávy