Za dva roky přetáhla ČSSD Bursíkovi pětinu voličů

Michal Pavec
24. 11. 2008 15:20
Lidovcům i ODS odešla doleva destina voličů
Od Topolánka k Paroubkovi. K ČSSD utekla celá desetina voličů ODS
Od Topolánka k Paroubkovi. K ČSSD utekla celá desetina voličů ODS | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Jednoznačný triumf ČSSD v krajských volbách má podle agentury STEM jasné vysvětlení. Sociální demokraté sebrali sympatizanty všem parlamentním stranám. A přitáhli i dřívější nevoliče.

Výzkumníci se v listopadovém šetření zajímali o to, jak v říjnových krajských volbách hlasovali lidé, kteří se zúčastnili výběru poslanců v červnu 2006.

Řada z nich svou tehdejší volbu přehodnotila - a to především ve prospěch Paroubkovy strany. ČSSD dalo hlas i 58 procent těch, kteří k volbám před dvěma lety nepřišli.

Například deset procent sympatizantů ODS z roku 2006 přešlo na opačný konec politického spektra a v říjnových regionálních volbách vhodilo hlas socialistům.

Desetinu voličů přetáhli politici z Lidového domu i komunistům a lidovcům.

Nejméně spolehlivé voliče mají zelení

Nejvíce nových příznivců pak socialisté získali v táboře Strany zelených, která v krajských volbách nezískala ani jediné zastupitelské křeslo.

Od Bursíka k Paroubkovi přešlo hned 19 procent někdejších "zelených" voličů, kteří se ukázali jako nejméně stálá voličská skupina.

Z lidí, kteří stranu podpořili před dvěma lety, jich zelené volilo jen 26 procent a více než třetina z nich nešla o krajských zastupitelstvech rozhodovat vůbec.

Průzkum probíhal od 31. října do 7. listopadu a výzkumníci agentury STEM se v něm zeptali 1275 respondentů vybraných podle kvótního výběru (z toho 1123 mimopražských).

 

Právě se děje

Další zprávy